Jag tänkte bara påminna om att surdegschefen behöver matas.
Mjöl och vatten ska den ha. Mängden beror lite på hur mycket man planerar att baka inom en framtid men mellan 60 g och 500 g vardera av varje är lämpligt. Om man väljer större mängder är assistenten bra att använda för bearbetning, dock på låg hastighet. Vid mindre mängder räcker det med att röra runt en stund.
Då surdegen blir lösare när den surnat så blandade jag inte proportionerligt denna gång. Jag tog 60 gram vatten och 90 g Vetemjöl. Men det där kan man pröva sig fram lite till. Huvudsaken är att surdegen får mat.
När den blivit matad måste den få stå ett dygn i kylen igen, innan man åter kan använda den för nya härliga bak.
JAg bakar ju varje dag i princip, men det var ganska länge sen jag höll på med surdegar, men när jag ser dina inlägg blir jag så sugen :)
SvaraRaderaJa, det är inte dumt alls.
RaderaDet verkar spännande med surdegar, kul att få hänga med dig på surdegs resan :)
SvaraRaderaKram Sussi på Stolpås
Lite spännande är det. Och gott!
Radera