lördag 22 september 2012

Lantbröd med Levain


Ett liten aning grövre bröd är detta Lantbröd.

Det behövs Levain, gjord sedan tidigare, senast kvällen innan, i detta recept.

900 g vatten
12 g jäst
1 kg vetemjöl special
550 g av något/några grövre mjöl. Jag tog 200 g dinkel, 100 g grovt rågmjöl och 250 g lantmjöl
400 g levain
25 g honung
30 g havssalt

Börja med vatten och jäst, tills jästen är upplöst
Tillsätt resten, saltet förutan
Älta på låg hastighet i 10 minuter, eller det dubbla för hand
Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.

Lägg degen i en oljad plastlåda
Låt vila i 1 timme
Stjälp ut den 
Vik degen dubbel och stöt försiktigt från vecket och utåt
Vik från ena sidan och gör likadant
Och ifrån andra sidan
Lägg tillbaka degen och låt vila i 50 minuter

Forma försiktigt degen till fyra runda bröd.
För att få den lite smurfiga formen, kavla ut en tredjedel av bullen och vik upp den över den okavlade delen.
Låt dem jäsa på mjölad handduk i ca 70 minuter

Om bröden ska gräddas på en gång, lägg dem på en plåt
Om inte plasta in dem och ställ dem försiktigt i kylen.

Sätt ugnen på 250 grader med en tom plåt på nedersta falsen
Ställ in bröden i ugnens mitt och häll samtidigt en kopp kallt vatten på den varma plåten
Efter 5 minuter, sänk värmen till 200 grader
Efter 20 minuter öppna ugnsluckan och låt ångan smita ut
Efter ytterligare 10 minuter lufta igen
Efter totalt ca 45 minuters gräddning är bröden klara. Knacka på dess undersida, om det låter ihåligt så är de klara.
Låt svalna på galler.


9 kommentarer:

  1. Du kan då konsten att baka du!
    /Sandra

    SvaraRadera
  2. Jag är så dålig på att baka bröd. Synd! För det är ju såååå gott!

    SvaraRadera
  3. Å hjälp så gott det ser ut :-) Söndagskramar

    SvaraRadera
  4. Jag är imponerad av alla som kan baka surdegsbröd. Själv har jag försökt två gånger, men det blir aldrig riktigt bra.

    Får kanske prova en sista gång - tredje gången gillt kanske?

    Mvh
    Susanne

    SvaraRadera
  5. Jag har börjat baka en del bröd senaste tiden. Det blir en del grahamsbullar, och senaste prövade jag Saltå Kvarns recept på bondbröd med skållad råg. Det här låter jättegott. Och jag drog på smilbanden när jag läste din beskrivning av formen - smurfig :-)

    SvaraRadera
  6. En variant av ditt smurfbröd står i detta nu i ugnen och ser jättegott ut. Men som vanligt kommer jag med en liten fråga: Varför alltid detta jäsande på mjölad bakduk? Det rekommenderas på nästan alla recept jag har googlat, men jag ser inget annat än problem när bröden sedan ska flyttas från bakduk till plåt. De sjunker ihop litegrann, blir skrynkliga och allmänt "ur form", hur försiktig jag än är. Är det fel att jäsa bröden direkt på plåten för att slippa flytta dem sen? Har du någon bra förklaring? För övrigt har jag snöat in såpass på brödbakning nu, att jag nog blir tvungen att skaffa mig en större assistent - ett ganska angenämt problem!
    /Sandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt med assistentproblem! :)
      Jag tror ju att det är för att luft och fukt blir lagom runt brödet, men testa att jäsa en limpa på plåt och en på mjölad duk så du kan jämföra resultaten. Du kanske avslöjar bluffen alla andra accepterar utan att ifrågasätta. ;)

      Radera
  7. Visst är det underbart att ha så många fina människor omkring sig, familj, släkt eller vänner spelar ju ingen roll :D Själv är jag så glad för att vi snart flyttar hemåt och får nära till min familj!

    Ja det är alltid toppen att ha lite kakor i frysen!

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!