Jag har gjort en Brödbälta, dock utan svans. Det får väl bli nästa gång det. Det var inte alls meningen, den bara var där när jag öppnade ugnsluckan.Vacker var den inte! Men synnerligen god.
Så här kommer receptet.
Jag använde återstoden av min Levain. Om den är slut, och man händelsevis glömt hur man gör ny, så går det för sig att klicka här. Detta är en stor sats som räcker till fyra bröd, och det går ypperligt att halvera alla mängder om en mindre deg önskas.
900 g Levain
2000 g Vetemjöl Special
600 g Dinkelmjöl
1400 g vatten
50 g honung
50 g havssalt
Blanda allt förutom saltet och låt assistenten älta i 15 minuter på medelhastighet.
Tillsätt saltet och arbeta vidare degen i ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet.
Stjälp över degen i en oljad plastlåda med lock och låt den vila en timme.
Ta upp degen, vik den dubbel och stöt ut luften
Vik från ena kanten, över mitten och stöt ut luften
Gör likadant från andra hållet.
Lägg tillbaka degen i lådan och låt vila i ytterligare en timme
Gör om samma procedur som ovan.
Dela sedan degen i fyra delar och forma till runda bröd genom att vika in kanterna under brödets mitt gång på gång tills det är en slät bulle.
Lägg dem på mjölad bakduk och låt jäsa i 60-90 minuter.
Här går det utmärkt att plasta in valfritt antal bröd och förpassa till kylskåpet för natten eller kanske till morgondagens middag.
Gräddningen går till som så:
250 grader vid start med en tom plåt på nedersta falsen
In med brödet på en annan plåt och en kopp vatten på den upphettade
5 minuter, sänk till 200 grader
20 minuter, öppna luckan och lufta
40 minuter, om hårdare skorpa önskas, lufta igen
60 minuter, nu borde det vara klart
Det går att få bröden betydligt snyggare än min Bälta, det lovar jag. De andra fick ett snitt runt om ganska långt ned och ett tvärs över toppen, de blev bättre.
Bältan är ett djur som ligger mig varmt om hjärtat, vår bil kallas nämligen precis det. Jag är av den bestämda uppfattningen att bilar ska ha namn, och vår babyblå Seat Ibiza från 2004 liknar verkligen ett bältdjur.
SvaraRaderaJag var tvungen att googla Ibizan, och ja, det fanns likheter. :)
RaderaJag måste säga att jag aldrig har sett en bälta som ser godare ut än den på bilden ovan! En liten fråga bara; om jag plastar in degen och lägger i kylen över natten, behöver den då jäsa i rumstemp 60-90 min dagen efter, eller kan jag ställa den direkt i ugnen när jag tar den ur kylskåpet? Eller måste jag rentav ta fram degen flera timmar i förväg, innan den förpassas till ugnen? Tänkte servera nybakat på söndagmorgonen, nämligen...
SvaraRadera/Sandra.
Jäs den först, innan du plastar och placerar i kylen. Sen tar du fram den när du sätter på ugnen, så den får lite mer åt rumstemperatur, och så in i ugnen när den är varm. Jag har stoppat bröd direkt från kyl in i varm ugn också och det fungerar bra det med. var bara lite försiktig i hanteringen när du lyfter det ogräddade brödet.
RaderaVad mysigt med nybakt på morgonen. Då tenderar hela dagen att bli bra.
Lycka till!