Att väcka familjen till doften av nybakat bröd är så roligt att det nu hände andra gången på en vecka. Men det är så lätt när bröden jäser i kylen över natten, det enda som tar tid är att få ugnen varm. Jag har fortfarande inte lyckats lista ut hur jag ska gå till väga för att programmera den, ihärdiga försök till trots.
Denna gång blev det ett sesam- och linfröbröd, bakat på surdeg och med lite nötig smak dock helt utan nötter. Riktigt gott, men som sagt det är ju alla bröd när de är nybakade, kanske till och med Skogaholmslimpa vore gott nybakat, vem vet.
Men åh, finns det något bättre sätt att vakna på?? Kan man inte bara koppla ugnen till en timer?
SvaraRaderaJo, det ska gå men jag har inte lyckats ännu. Ugnen är relativt ny och instruktionsboken är tämligen tjock. :) Men skam den som ger sig!
RaderaÅh vad gott!
SvaraRaderaGott det ser ut... Recept?
SvaraRaderaHär kommer det:
Radera100 g vita sesamfrö
75 g linfrö
50 solroskärnor
Rostas i ugn, 200 grader tills de fått mycket färg.
Häll dem omedelbart i
1000g iskallt vatten, (det är lite roligt för fröna får vattnet att koka)
När det svalnat, tillsätt
500g vetesurdeg
30g jäst
1500 g vetemjöl
100g grahamsmjöl
Älta degen i 15 min i maskin, det dubbla för hand
Tillsätt
45g salt
Arbeta degen ytterligare 5 min
Låt den vila i 30 min
Forma degen till 5 runda bullar och låt dem vila i tio minuter
Platta till bullen, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven, gör likadant med andra kanten, rulla till jämna bröd.
Låt jäsa 1,5 timmar eller i kylen över natten
Värm upp ugnen till 250 grader med en tom plåt på nedersta falsen
Mjöla och snitta bröden
Sätt in bröden, häll en kopp kallt vatten på den varma plåten
Grädda i 35 minuter, släpp ut ånga efter 20, sänk värmen till 200 grader efter 10-20 minuter
Härligt Hanna!
RaderaSka testa detta till helgen, har en surdeg att kicka igång först.
//Jocke
Lycka till! :)
Radera