söndag 19 januari 2014

Jäsiga experiment

I staden finns ett fint litet museum vid namn Biotopia. Dioramor visar upp Upplands olika natursorter med djur och växter, knappar att trycka på för att höra läten eller få sig små berättelser till handa. Det går att få lite lätt information för små barn och mer svårsmält för stora barn och vuxna. Fritt inträde är det också, så det är bara att smita in om man har en stund över, och finns det lekstugan barn i sällskapet så är en av stans bästa lekplatser belägen utanför i parken. Ett riktigt bra fik finns där också. Således ett mycket trevligt utflyktsmål.


Som om detta inte vore nog så har de ofta någon extra aktivitet på helgerna. Det kan vara att bygga fågelholkar, gå på småkrypssafari eller olika experiment. Denna helg handlade experimenten om deg och jäsprocesser. 

Enligt noga föreskrifter blandades vatten, jäst och socker i en E-kolv, därefter träddes en ballong över öppningen och nästa experiment kunde påbörjas i väntan på dettas resultat.


Att baka kunde vara ett experiment ansåg mina kumpaner vara oerhört lustigt. Att däremot få titta på jästsvamparna i mikroskop tog de mer seriöst.


Yngstes ballong växte sig större och större enligt plan och de fick lära sig att jästen avsöndrar koldioxid som expanderar och gör bubblor i degen eller som i detta fallet, blåser upp en ballong.


Om man glömmer att blanda i socker i lösningen händer det inte så mycket visade det sig. Ett bra experiment i sig.


Själva resultatprovningen av bakexperimentet var inte så dumt. I synnerhet inte när det gick utmärkt att komplettera med Festis och kaffe ifrån fiket.


De osockrade exemplaren fick i sig lite sött till livs efter ett tag men de hann som aldrig riktigt hämta sig innan det var dags för stängning och vi fick tacka för oss för denna gång. 

Nästa helg skall där snickras fågelmatare och jag har redan två aspiranter. Vi får väl se hur det blir med den saken.

5 kommentarer:

 1. Vilka härliga pulkabackebilder och så himla kul att få experimentera lite! De såg riktigt fokuserade ut, de små professorerna… :)

  Kram kram
  Petronella

  SvaraRadera
 2. Vad häftigt! Låter ju som en perfekt grej att få experimentera och fika samtidigt :)

  SvaraRadera
 3. Verkar vara ett kul ställe att besöka både för barn och vuxna. Kram

  SvaraRadera
 4. Vilket bra söndagsnöje, kanon!! Är säkert roligt både för liten och stor! Bra för fantasin och experimentlustan... tränar hjärnan lite!

  SvaraRadera
 5. Vad roligt det låter. Perfekt sätt att leka fram kemikunskaper. Kram.

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!