tisdag 21 januari 2014

Födelsedagsfrukostciabatta


04:40 ringde klockan, eller väckningsfunktionen på telefonen. Maken fyller år idag och detta skall celebreras. Då han är vansinnigt förtjust i diverse charketuridelikatesser, i synnerhet ifrån Italien och Frankrike var valet av frukostsmörgås inte svårt. Det framstod som en god idé att baka Ciabatta enligt Jan Hedhs recept. I förrgår! Nu, klockan 04:40 framstår det som överambitiöst, ja på gränsen till hybris faktiskt.

Hade livet inte varit så fullspäckat igår kanske jag i och för sig inte skurit Ciabattor klockan 04:40, men nu blir det ju som bekant sällan som man tänkt sig. Åter till igår. Efter arbete i stan for jag ut till vårt samhälle för att hämta Mellan och Yngste och så åter till stan i samlad tropp. Yngste skulle till tandläkaren och Mellan skulle på jakt efter födelsedagspresent åt fadern. Vi bestämde åter träff vid bilen en timme senare. 

Tandlagningen gick utmärkt, han var tapper gossen, och det hela var överstökat på en kvart. Raskt klädde vi oss åter och gav oss iväg på en marsch längs med ån. Även vi hade paketbestyr att ordna. Vi fann de tre saker vi sökte inom det tajta tidsschema vi hade. Så långt väl.

När alla samlats åter vid bilen vände vi vår skyttelfärd tillbaka till samhället med ett snabbt stopp på macken för proviantering i form av en varmkorv. Medan jag står där och trixande försöker få ketchup och senap rätt på de tre korvarna med mina blott två händer kommer en man in och pockar på min uppmärksamhet. Det visade sig att han lagt ur handbromsen varpå hans bil rullat på min. Han hade inte sett några skador men han var orolig över om han skrämt barnen. Han hade skrämt en av pojkarna, den andre var arg så det sprutade och hade använt sig av tutan, och det ordentligt.

Det var inga skador och vi kunde fortsätta vår färd till simhallen för simskolestart. Livet blir väldigt annorlunda under simskoleveckorna så hela familjen var inställd på att de kommande tre veckorna är det blott en sak som gäller. Gossen bytte om, Mellan och jag tog posto bredvid bassängen. Några minuter förflöt. Fadern kom och hämtade Mellan och husnyckeln. Och så blev det upprop! William, Oskar, Maja.... ingen Yngste! Alla barnen traskade iväg utom min. En utav simlärarna kom fram och efter ett tämligen kort samtal visade det sig att vi var där för tidigt. Närmare bestämt en månad för tidigt!

Att få upp en badladdad sjuåring ur vattnet efter tre minuter, det går bara inte så där satt jag vid bassängkanten och tittade på min överförtjusta gosses alla konster. Strax hittade han en kompis ifrån då han verkligen gick simskola senast och de lekte för fulla muggar i över en timmes tid. När det så slutligen var okej att lämna simhallen stod ICA näst på programmet. Vi skulle proviantera inför pappans frukostmacka. 

Det var ytterst lite folk i butiken och för att hålla gossen sysselsatt fick han gå och beställa i delikatessen, något han gjorde med förtjusning. Det visade sig att även biträdena var förtjusta över den lille kunden. Enda fördelen med att handla är provsmakning enligt Yngste och då sannolikheten för att det skulle vara provsmakning måndagen före lön är minimal hade jag förvarnat honom. Det visade sig att jag haft fel. Är man en omåttligt söt liten gosse som beställer Brie, Fransk lantsalami och Chevre visade det sig att man får smaka både det ena och det andra. Och inte små bitar heller. Han var omåttligt nöjd!
 

Då alla ärenden slutligen var avklarade for vi hem i aftonens stjärnklara natt till färdiglagad middag. Innan det var dags för mig att ta itu med brödbaket var klockan således ganska mycket och även att sista jäsningen fick ske i kylen så blev det sent i säng och upp 04:40 för några usliga frukostmackors skull. 


Jag hoppas dock att de smakar gott för nu ska vi fira födelsedag!7 kommentarer:

 1. Vilken dag ni hade och vilken kvinna du är som stiger upp och bakar födelsedagsciabattor. Guldstjärna i kanten åt dig Hanna!
  Ha en fin dag tillsammans du och alla dina pojkar, både stora och små!
  Gratta maken och kom ihåg detta med kalsongerna!:)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tänk att bli grattad så på sin födelsedag! Hälsa maken. Du verkar vara en kvinna som kan fixa allt hur mycket det än strular. Ditt lugn imponerar. Kram

  SvaraRadera
 3. Vilka mackor! Såg verkligen smaskiga ut :)

  SvaraRadera
 4. Det är kärlek det :)
  Hoppas bröden smakade gott och att mannen får en fortsatt trevlig födelsedag. Kram.

  SvaraRadera
 5. Grattis till maken. Det brödet såg riktigt smarrigt ut.
  Ha det gott.
  Kram Pia

  SvaraRadera
 6. Oj, det var inte illa! Imponerande var ordet:) Hoppas att ni fick en härlig frukost tillsammans!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Det där var ett händelserikt dygn. :) Jag gillar dina långa inlägg för du har lätt för att fånga mig som läsare. Det är tur att det inte händer så många saker varje dag. Tänk om bilen rullat en längre sträcka... jag vill inte tänka klart tanken. Då är det mindre än fyra veckor kvar till simskolan. Längtar han? ;) Brödet såg smaskigt ut.

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!