torsdag 20 oktober 2011

Julens startskott

Idag gick startskottet för julen i vårt hem, lite senare än vanligt, men nu har äntligen tiden för julförberedelser börjat.


Hos oss börjar den med tio liter icke homogeniserad mjölk och en liten deciliter filmjölk som värms till 30 grader under omrörning då och då. När rätta temperaturen är uppnådd blandas 1,5 msk löpe med 1,5 msk vatten för att sedan röras i mjölken. Detta ska nu stå i minst en halvtimme. Under denna tid kan man passa på att hämta ett barn och lämna ett annat, huruvida man gör det eller ej har dock ingen som helst inverkan på resultatet.

När man åter ankommer hemmet har mjölken troligen löpnat och det är dags att skära den, först åt ena hållet och sedan åt andra så det blir kvadratcentimeterstora bitar




Dessa får nu stå och vila i tio minuter, en kvart (här kan resterande barn hämtas) och när det är gjort ska mjölken lugnt och försiktigt under en och annan omrörning värmas upp till 37 grader.


Vid det här laget är det hög tid att doppa en tunn duk, exempelvis en sliten, dock ren diskhandduk, eller för ändamålet tillverkad silduk, i vasslen och sedan lägga den i en korg. Nu börjar det roliga! Ta upp massa i en sil och flocka den noga, alltså gegga runt ordentligt, pressa den genom fingrarna.


Och lägg sedan ner den i korgen där den ska tryckas ut ordentligt och saltas lite mellan varje lager.
När all massan är slut skall klumpen vändas med hjälp av ytterligare en vassledoppad silduk, och har man då tur så har man gjort sig en


JULOST!

Ja, riktigt klar är den ju inte än. Nu  ska den vändas, några gånger samma dag med vassledoppade dukar. Sedan en gång om dagen med torr duk, i en vecka. Första dagen ska osten saltas på ytan. Den lilla godingen ska ligga i rumstemperatur i två veckor och sedan svalt och efter ca två månader är den klar att avnjutas. Om osten under mognadsfasen får sprickor, fyll med smör, om osten får mögel, tvätta med någon alkohol.




Jag vill bara avsluta med att visa på det fina hantverk ostkorgarna är. Flätade av rötter i fina mönster. Det är en ära att få använda bruksföremål gjorda med sådan omsorg.

10 kommentarer:

  1. åh så trevligt! undrar om vi skulle kunna få till en sådan här hos oss... på en stor allt-i-hemmet-butik finns iaf yoghurtkultur o surdeg att köpa, kanske jag ska höra om de har löpe! Vilka vackra korgar du har, köpta el arvegods? kram t er /Magdis o C:o

    SvaraRadera
  2. Det är både arvegods och köpt på antik- och kuriosabutik. Kram själv i mängd!

    SvaraRadera
  3. Spännande! Det påminner om osten vår släkt brukar göra, bara att vår blir klar på nån dag. Man låter 3 l helmjölk sjuda upp, vispar ner 3 ägg i 1 l piimä (finsk surmjölk) och häller blandningen i mjölken. Då skär det sig (kanske samma som du menar med löpnat?) och man kan fiska upp ostmassa med hålslev och saltar mellan lagren. Man kan också strö i hackade örter. Den får sen rinna av i formen under tyngd ca ett dygn. Jag använder en sån här form: http://bit.ly/vLErEx som min pappa snickrat åt mig!

    Fin blogg för övrigt, hittade hit via Underbara Clara! Ha det bra!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att du hittat hit!
    Din ost låter jättespännande och jag ska gärna testa den om jag lyckas få tag på pimää. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  5. Oj, du får det att verka så enkelt! Hittade hit via Underbaraclaras blogg av en slump. Har själv gått och funderat på att göra egen ost, men tvekat då det ser så komplicerat ut när man läser om det. Det är temperaturer hit och dit, en massa rörande, och formande, vändning, saltning, vaxning etc. Visserligen har jag inget emot att arbeta lite för att få en egen ost men med alla beskrivningar blir jag rädd att göra fel.
    Men alltså är inte graderna så noga vid lagring? (jag har läst att 12-14 grader bra temperatur, och då blir kylen för kall och lägenheten för varm) och kan man skippa att vaxa den?

    Vill absolut testa det här!!

    Och just det, ang. ostkorg. Vad tror du om att använda en gammal glassbytta som man gör massa hål i? Hinner inte leta en riktig korg, nu är det bråttom om det ska bli ost till jul!

    Tack för fina tips och bra blogg!

    SvaraRadera
  6. Välkommen hit!

    En glassbytta med många hål kan säkert fungera och ett annat alternativ, som en kompis till mig nyttjade, var en vanlig rund korg hon köpt på en blomsteraffär. Det viktigaste är att avrinningen är god och sekundärt vilken form man önskar på osten.

    Beträffande temperatur så tycker jag att kylskåpet har fungerat som ett utmärkt lagringsställe, kanske inte det ultimata men helt okej i brist på svala rum och skafferi.

    Jag har aldrig vaxat mina ostar men kan tänka mig att det är jättebra. Jag gör dock som min mormor gjorde och då får osten snart en hård yta som skyddar resten. Det viktiga är att byta handduk ofta i början och passa så att mögel inte får fäste. Detta genom att försiktigt skrapa bort det och sedan "tvätta" med alkohol, jag brukar använda konjak, om det blibit ett jack i osten så täpp igen det med smör. När det är dags att äta osten så läggs den i blöt i lättsaltat vatten i ett dygn ungefär och vips så är osten mjuk, god och färdig att äta. Eventuellt kan det vara svårt att använda osthyvel på den och då rekommenderar jag att skära skivor med kniv, vilket är jättebra för då får man så mycket mer. :)

    Lycka till!

    Lycka till!

    SvaraRadera
  7. Tack! Ska definitivt göra ett försök!

    SvaraRadera
  8. Hej Igen!
    Jag har ytterligare en fråga, När du skriver att osten ska ligga svalt. Har du den i kylskåpet då? Och vad ska man förvara den i då? Kan man slå in den i en plastpåse istället för vaxet? eller ska den helt vara utan och få "andas" ?

    SvaraRadera
  9. Jag har den i kylskåpet, invirad i en linnehandduk som jag byter ungefär var fjärde dag i början och sedan allt mer sällan.

    SvaraRadera
  10. okej, då gör jag lika ;) tack

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!