måndag 18 maj 2015

Verandans varande

En gång för mycket länge sedan, på den tiden då bygdens länsman med familj huserade i det hus som numer är vårt, kunde man vara så här stilig inför fotografen. Dock är det inte länsman detta inlägg skall handla om utan något helt annat, något lite i bakgrunden, som jag skulle behöva råd omkring.


Huset har genomgått omvandlingar i olika perioder. När det byggdes, på sent 1600-tal bestod det endast av enplanslängan i mitten. På 1800-talet byggdes flyglarna och verandan till och huset fick det utseende som på bilden ovan.


På 1930-talet ansåg man dock detta vara lite väl flärdfullt och dyrt att värma upp, varpå den högra flygeln monterades ned och flyttades in till samhället som ett eget hus. Detta i sin tur revs sedan på 60-talet till förmån för den tidens byggvåg.


Den en gång så vackra verandan med munblåst glas i fönstren fick en liten undanskymd plats i ett hörn av trädgården. Och där har den sedan stått utan någon särskild kärlek. Den har nyttjats som snickarbod, och hyvelbänk, hyllor med mycket mera står kvar i den. 
Jag tycker dock att den är lite för vacker för att vara en snickarbod. I synnerhet som det kan gå vilt till när mina herrar skapar.


Men då är frågan, är verandan utom räddning? 
Eller går det att rusta upp den och sätta tillbaka den på sin forna plats?


För visst skulle den vara ett smycke för huset om den gick att få ordning på. 
Sned och vind till trots. 


Men jag vacklar oerhört i frågan.
Är det värt jobbet eller ska jag bara rädda fönstren och bygga väggfasta bokhyllor i biblioteket och använda fönstren som dörrar till dessa?

24 kommentarer:

 1. Det är säkert väldigt arbetskrävande att få verandan tillbaka på sin gamla plats, men så tjusigt det hade blivit. Det kan inte vara omöjligt för ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, den är vacker. Vi får grunna lite till på saken.

   Radera
 2. Visst skulle det vara vackert...men jag skulle aldrig orka fixa till det själv :)

  SvaraRadera
 3. Det är absolut värt! Rädda allt som går att rädda och ersätt det som inte går att rädda. Fotografera och dokumentera alla detaljer när ni tar ner skönheten i bitar. Sedan tar ni den tid på er som det krävs. Det ska ju vara roligt att återskapa och bevara det som var en gång.
  Jag håller med Gunnel om att ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Det måste absolut gå att rädda!!!!! Ingenting är omöjligt!!! Verandan är så vacker så man dånar och får ont i hjärtat! Har frågat min byggnadvårdskunnige man. Svårt att se på bilden... Dock skulle han försöka sätta tillbaka verandan direkt. Rädda det som räddas kan och resten måste man tillverka nytt... Skulle nog dö på fläcken om jag hade en sådan veranda!!!! ;)

  Kram
  Petronella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och tur att du inte har en för vi vill ju inte att du ska dö! ;)

   Radera
 5. Vilken vacker veranda, jag förstår om ni tvekar till att lägga ner jobbet men det kan nog bli väldigt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får helt enkelt fundera några varv ytterligare.

   Radera
 6. Så klart det skulle gå allt går bara man vill. Går det att renovera/rädda dörrarna, taket och fönsterna, resten kan man ju bygga upp med nytt material om det är i dålig kvalite.

  Långtidsprojekt absolut men ack så vackert det blir när allt är återställt
  /Cattis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du komma och hjälpa oss när ert hus är klart? ;)

   Radera
 7. Vilken vacker veranda. Nu är inte jag någon snickare men jag hade absolut försökt att rädda tillbaka den till huset. Kanske ta så mycket som går ifrån den och sedan bygga stommen ny? Kram.

  SvaraRadera
 8. Tänk om det gick att få ordning på den. Vad vackert det skulle kunna bli. Vissa planer behöver få tid innan de landar. Det blir kanske ett gemensamt broders projekt om några år. Intressant att se och läsa om husets historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns oerhört mycket historia här. De förra ägarna lämnade lådvis med historik och föremål som hittats i jorden. Bland annat ett klippmynt ifrån drottning Kristinas tid.

   Radera
 9. Oj oj så mycket spännande du hittar på! Jag har läst ikapp mig lite ;)
  Försök rädda den underbart vackra verandan! Det är säkert både tålamods och tidskrävande men så vackert det skulle bli!!!
  Björksaften var ju också så spännande...
  Nu ska jag söka igen dig på insta :)
  Kram Sussi på Stolpås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att möta dig på Insta också. Du tar fantastiska bilder!

   Radera
 10. Oh vilket smycke, den där verandan! Försök rädda tänker jag.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vad jag vill. Vi får de bara om det går.

   Radera
 11. Vad roligt att verandan finns kvar! Det var trots allt kloka människor som beslöt att bevara den i någon som helst form och inte rev den :). Jag håller med så många andra som redan kommenterat - rädda den om ni kan. Klart att allt går att göra om man kan lägga ner arbetet och pengarna som tarvas. Lycka till :)!

  ~ Maria ~

  SvaraRadera
 12. Via FB och hit =) Det första jag såg i inlägget var den fantastiska verandan bakom människorna på bilden. Och det andra jag tänkte var " jag måste fråga om den är kvar" vilket du lite längre ner svarade på. Trots allt jobb det säkert kommer innebära är jag helt säker på att den går att rädda och som någon skrev det som inte räddas kan kan återställas med nytt virke. Klart verandan ska tebax ;)

  KRAM Carola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dig!
   Ja, den vore rolig att bevara men det är mycket jobb..

   Radera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!