måndag 17 mars 2014

Soppa på en spik, nästan


Vissa dagar känns kyl, frys och skafferi alldeles tomma och om då detta sammanfaller med ett ganska idétomt huvud blir middagsfrågan problematisk. Tack och lov så fanns en deg på jäsning i kylen och då var det inte så långt till tanken på soppa. 

Det blev Fransk löksoppa eftersom det praktiskt taget är så nära att koka soppa på en spik det går att komma. Och gott blir det också vilket gossarna är lika förundrade över var gång så att de måste fråga vad soppan innehåller och gemensamt grubbla över hur i princip bara lök och vatten kan bli så gott. 

När det samtalsämnet var avhandlat övergick vi till att öva på att flörta samt att fundera över om olika mottagare bör flörtas med på olika vis. Dessvärre har jag inga bilder på dessa övningar, men roligt hade vi.

Om någon med idétorka vill ha receptet  så kommer det här:

Fransk löksoppa
10 gula lökar
Skalas, klyftas och skivas för att sedan fräsas en stund i smör.
0,5 dl vetemjöl strös över
1,3 l vatten spädes med i omgångar, rör hela tiden
Tillsätt:
Köttbuljong eller annan buljong
2 lagerblad
Svartpeppar
Timjan
Lite salt
Och låt koka i minst15 minuter
Smaka av med lite vitt vin eller Äppelcidervinäger om så finnes till hands.

Bon apetit!

9 kommentarer:

 1. Tänk löksoppa som är så gott. Tänker det varje gång jag äter det att det är så attans gott och trots det går det alldeles för länge mellan gångerna. Tack för påminnelsen! Liza

  SvaraRadera
 2. Minns knappast när jag åt löksoppa senast. Förstår inte varför det blir så långt mellan gångerna. Haha! Ni har de roligaste sysselsättningar för er vid matbordet. Man blir så glad av att läsa allt ni hittar på. Visst är det bra att förbereda barnen för allt...t.o.m. flörtningens konst. Kram

  SvaraRadera
 3. Man tager vad man haver. Vi brukar veckohandla. När vi pressat in allt från de tunga kassarna tror vi varje gång att detta kommer att räcka i evigheter och kunna mätta ett helt kompani. Redan efter tre-fyra dagar glesnar det och om vi inte "kompleteringshandlar" gapar det tomt sista dagen i kylskåp och på fruktfatet. Synd att vi inte fick se flirtbilder.

  SvaraRadera
 4. Fruktansvärt läskigt med gigantiska insekter i örat men fruktansvärt gott med trillingnötter och även fruktansvärt mumsigt med löksoppa!!!! Och brödet såg ljuvligt ut!

  Kramar
  Petronella

  SvaraRadera
 5. Soppa och bröd kan vars så underbart gott, i all sin enkelhet! Jag blir så sugen på brödet framförallt;)

  SvaraRadera
 6. Vad gott det låter och perfekt att ta till när skafferiet gapar tomt. Lite så är det här hemma för tillfället. Ska kanske ta efter ditt recept :) Kram.

  SvaraRadera
 7. Löksoppa är ofta önskat hos oss, men blir för sällan serverat. Finns en söt bok vi gillar, Lennarts listor, där är det lite kluriga temat hur man kan våga äventyr, tex att koka soppa m bara två lökar när d står tre i receptet... ;) dina barn är nog för gamla för den boken, men kanske den lille nye krabaten vill höra den så småningom :) Ang att flörta, skicka gärna tips :) o det är väl så att övning ger färdighet även där, men endel har förstås naturbegåvning... Kram på er alla/tant Magda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter riktigt vågat!
   Beträffande flörtning kanske vi får tillfälle att demonstrera i sommar. Vi kan väl säga att det behövs viss övning för att få till en diskret blinkning med ett öga och inte en rörelse med i princip hela ansiktet. :)

   Radera
 8. Hej Hanna!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!