onsdag 26 mars 2014

Fattiga riddare som räddare

Idag var det bara Mellan, Yngste och jag hemma. De övriga två var på galej på varsitt  håll. Vi började bli bra sugna på mellanmål men det som fanns var en tämligen tråkig tredjedel av ett Speltbröd på vår köksbänk. Speltbröd på surdeg är nog bland det godaste jag vet men även det kan bli lite torrt och tråkigt efter ett tag, och så var det alltså idag. Vi hade inte ens något roligt pålägg att skoja till det hela med.


Efter att ha rådbråkat våra hjärnor och sett över husets resurser fick det helt enkelt bli Fattiga riddare.


På nyvärpta ägg. Det är fint det där att ha ägg till hands när det kniper. Vackra är de också tycker jag. Vi vispade och blandade, måttade och vände och så blev det ett alldeles förträffligt mellanmål.


Fattiga riddare med ingefära
Ca 8 skivor

Vispa ihop 
1 ägg med
0,5 dl mjölk
blanda ner
0,5 dl vetemjöl
Lite salt
1 tsk socker
tillsätt ytterligare
1 dl mjölk

Häll smeten i en bunke med platt botten och lägg i 2-3 brödskivor. Har du som vi lite torrt surdegsbröd behöver det stå och dra en stund för att hinna suga åt sig smeten. Vänd skivorna då och då.

Förvärm stekpannan på medelvärme och lägg i smör, ganska rejält. När smöret puttrar hemtrevligt är det dags att steka. Låt bröden bli gyllenbruna och vänd dem sedan. När de fått rätt färg på båda sidor  pudrar du lätt med ingefära och vänder dem snabbt i pannan ännu en gång. När det är gjort är det hög tid att ta bort dem ifrån värmen och raskt ströa över socker efter behag.

Och så är det bara till att äta, och prata och umgås.

5 kommentarer:

  1. Fattiga riddare är räddare i nöden!
    Så vacker ägghållare du har!

    SvaraRadera
  2. Äta, prata och umgås är inte att förakta. Inte heller fattiga riddare. Jag gillar också ägghållaren.

    SvaraRadera
  3. ja, det är verkligen vackert! Såväl ägghållaren som äggen i sig, som omtanken bakom.

    SvaraRadera
  4. Det är länge sen jag gjorde Fattiga riddare. Får nog ringa efter Rasmus i helgen, för han är den ende förutom jag här hemma som gillar det.Kram

    SvaraRadera
  5. Det har jag inte ätit på evigheter, men gott låter det....
    Önskar er en finfin helg!
    Kram Christina

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!