lördag 20 april 2013

Tvätt och vårbruk


Säsongens första uthängning skedde idag. Det är en högtidlig stund för mig, varje år. För är det något jag tycker om med tvättandets alla bestyr så är det att få hänga tvätten utomhus, att få plocka in den och njuta av dess doft när jag viker den. Övriga året känns bara som en nödlösning.

Premiären var fin även i år om än ganska annorlunda. Jag stod nämligen rustad i vattentäta kängor i något som mer eller mindre liknade ett träsk. Men det är väl inte så förvånande. Vårt lilla samhälle har ju nämnts på radions riksnyheter flera gånger idag då tågen får gå långsamt här förbi på grund av översvämmade spår. Så det är ju fler än jag som får hantera vanligheter på ovanliga sätt på grund av den myckna mängd diväteoxid som har placerat sig här i vår närhet.


Min medhjälpare vid hängningen fann dock stort nöje i ovanligheterna.
Han klättrade upp på en stege som stod lutad mot garagetaket, plockade ned klädnypor ifrån de andra strecken och hoppade sedan rakt ned i träsket med ett stort PLASK för att leverera nypan till sin mor.
Han fick lov att hoppa åt motsatt håll ifrån strecket så att jag inte skulle behöva tvätta om allt ihop igen.


Då tvätten var hängd var det dags för nästa våriga syssla. Att gödsla fruktträd och bärbuskar.
Tänk så praktiskt det är att ha gödsel till hands och alldeles gratis också.Själva producenterna iakttog stundom min gärning och när jag lämnade för att ta itu med nästa gick de efter och bidrog med ytterligare nedmyllning av gödseln. Samarbete är inte så tokigt. dock önskar jag att de kunde lämna mina maskar ifred men därom är vi icke överens.

9 kommentarer:

 1. Vilken härlig blå himmel. Håller med. Det är underbart på flera sätt med att hänga ut tvätten. (då glömmer vi de gånger när vi rusat ut för att det kommit någon störtskur och hälsat på)Jag önskade att det gick att göra hela året om. Dessutom är det barndom för mig. Allt känns så fräscht sedan. Förstår att din medhjälpare trivdes med sitt spännade och ovana uppdrag. Erkänner att jag blev nyfiken på orten. Det höga vattenståndet ställer till det lite överallt i vårt land nu.
  Det är klart att de inte lyder dig. ;)

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder! Minns när min dotter och jag fäktades med frusna strumpor som jag försökt hänga på tork lite för tidigt på året! Skönt att sova i luftorkade lakan!
  Kram Helen

  SvaraRadera
 3. Härliga tider! Vad kan man annat säga ;)
  Team work och egenproducerat är ju bara så nice och rätt.
  Sov gott,
  Sussi på Stolpås

  SvaraRadera
 4. Härligt att kunna hänga ut tvätten - Ett riktigt vårtecken!

  SvaraRadera
 5. För mig är det likadant. Det är nästan som en helig rit att få hänga ut tvätten, lika fint att få ta in den
  I år är jag sen med att göra det, för vi har fortfarande våra skogsvänner som kommer hit och äter och de är rädda för fladdrande tvätt. Vi har fortfarande inte vår på "riktigt", det finns inte mat i den omfattning som det brukar finnas för dem, men sakta mak försvinner de till sina normala domäner och jag kan hänga tvätt igen. En vecka till ungefär, sedan blir det upphängarpremiär här också.
  Såg på tv-n att det finns gott om vatten i era trakter och långa vägar neråt Sverige...tur att människan kan anpassa sig så bra och nog förstår jag att det är roligt att med ett ordentligt plask få dela klädnypor med sig:)
  Härligt inlägg!

  SvaraRadera
 6. Det är ju lite knäppt; men din utetvätt är ett vårtecken för mig med ;)
  Kärlek <3

  SvaraRadera
 7. Åh, det är så jag känner doften av de nytvättade lakanen och känner hur vindsvala de är mot huden!
  Så ljuvligt:)

  Men att ni fått det så blött! Hoppas det sjunker undan snart!

  Vårkram,
  Frida

  SvaraRadera
 8. När jag ser dina fina vårbilder blir jag faktiskt lite sugen på att flytta till villa. Att hänga tvätt ute på balkongen är inte lika härlig.

  Stor kram,
  Constanze

  SvaraRadera
 9. Uthängningspremiären har precit gått av stapeln även här - i går närmare bestämt. Kan bara hålla med om att det är en härlig känsla. Vi saknar riktig tvättstuga, så resten av året kämpar vi med tvättställningar i vardagsrum och kök. Då är det en riktig lyx att kunna hänga ut tvätten så vi slipper se den, och samtidigt få lite frisk luft och tvätt som luktar gott.

  Hoppas nu innerligt att inte den rena tvätten blåser av...

  Kram!

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!