måndag 15 april 2013

Glädje i vått och torrt

På vår och höst märks det att vi bor där det för väldigt länge sedan var havsbotten. Ån som klyver åkrarna brukar svämma långt över sina breddar vilket kan komma oss till gagn på många vis såsom till skridskobana på vintern eller möjlighet till äventyr med svanar på våren. 


Det där med att det landar mängder med svanar och andra fåglar på vår temporära sjö är ett trevligt inslag. Så även den drös av fågelskådare som så här års kantar vägarna. Även om de ibland blir så upptagna av det de beskådar att de alldeles glömmer allt vad trafiksäkerhet heter.


Väl hemma mötte oss ytterligare en översvämning. Hela infarten, ja mer eller mindre hela trädgården var täckt av vatten. Cirka trettio centimeter, plus minus tio, så numer bor vi på en liten, med betoning på liten, ö. Tack och lov så finns det några vadställen här och var att ta sig fram på. Så även fortsatt snötäckta områden, men dessa är tämligen bedrägliga, hala och med gömda vattenreservoarer där inunder.

Jag var dock varit helt ensam om mina betänkligheter över vår nyetablerade sjötomt. Söner, grannbarn och en liten prinsessa vi får låna ibland tog sig an vattnet med liv och lust. Gummistövlar till trots var de inte det minsta torra efter några sekunder. Den numera bortsmälta snögubbens forna halsduk blev fisk, och pinnar blev metspö, och fiskafänget blev vilt och glatt. Isen under vattnet var först överrumplande och sedan rolig att glida på, vildare och vildare för varje försök.

Jag kom mig inte för att ta ett endaste foto på denna vårystra dans. Stod där helt fascinerad i fönstret med ett fånleende på läpparna. Jag blev dock avbruten i min syssla efter ett tag då de började droppa in, i ordets alla bemärkelser, och det var dags att komma med handdukar och torra kläder.


Efter detta fick det bli lite torrare aktiviteter. Jag tryckte ut samma bild ifrån Coloringpages till dem alla, tog fram lite olika pysselgrejer och fick sedan iaktta hur varierad samma bild kan bli i olika barns händer när fantasin får agera fritt. Jag blev med andra ord fascinerad ytterligare en gång på kort tid. 

Jag stod dock inte och begapade detta skapande lika handfallet som jag tidigare gjort. Nej då, skocken behövde utfodras och pannkakor var beställda av tösen. Jag är glad att jag fått en rejäl bunke av svärmor för smeten gjordes på 2,5 liter mjölk och räckte att utfodra åtta hungriga magar. Och då var inte maken inberäknad. Det är en fröjd att få bespisa en mängd glada, uppspelta och hungriga barn.

2 kommentarer:

  1. Men hjälp, så mycket vatten! Så ni har gått och fått sjötomt alltså... Pankisar är inte dumt... Stod och stekte i lördags till ett gäng hungriga vargar... Kul med pyssel!

    Kraam
    Petronella

    SvaraRadera
  2. Ja, det är i alla fall vårigt med alla översvämningar, men blött... Fint med pannkakor, det är så hemtrevligt! Kram!!!

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!