lördag 6 april 2013

Korv med bröd

Jag är gräsänka denna helg. Maken förnöjer sig i Åre/Östersund i arbete. Även Äldste beslutade sig för att lämna oss till förmån för mormor. Och A som varit här på konvalescens var också redo att fara. Kvar var således jag, Mellan och Yngste. Inte så pjåkigt det heller.

Min plan var att nu skulle vi mysa till det riktigt ordentligt och efter att ha, vad jag trodde i alla fall, implementerat den sinnesstämningen i gossarna frågade jag dem vad de ville äta på fredagskvällen. Korv med bröd, blev svaret. Jaha, blev känslan i mig.

Nu är det ju så att jag är tämligen förtjust i att laga mat och i min värld vill jag laga något extra, något som utmanar mina kokkunskaper, när det ska vara lite utöver det vanliga. Men jag hade frågat dem. Och en långt högre ambition jag har, än matlagningen, är att om jag frågar så ska deras svar ha betydelse annars ska jag inte fråga. Menyn var med andra ord satt.

Men, det går ju alltid att förfina. Därav ketchupkoket i torsdags. Och så bakade vi egna korvbröd i går vilket togs emot med öppna famnar, eller öppna munnar är kanske mer korrekt, i kombination med förtjusta läten och bedyranden om att de bara ville ha hembakta korvbröd i fortsättningen.

Receptet för cirka 30 bröd är som följer:
5 dl mjölk
75 g jäst
600 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
50 g rumsvarmt smör
15 g havssalt

Blanda samtliga ingredienser och älta i 10 minuter.
Låt vila i 30 minuter
Baka ut korvbröden och lägg på plåt. En baguetteplåt var förträfflig för ändamålet men en vanlig fungerar utmärkt den också.
Jäs i 90 minuter
Baka av i 10 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

Vi dristade oss även att göra pommes frites av stavad potatis. Dock fegade jag lite med temperaturen på oljan. Vågade mig bara upp till 85 grader och det var för svalt för att få den där riktigt knapriga ytan. Det får helt enkelt bli ytterligare försök. Smaken var dock godkänd.

Så slutet gott, allting gott. Gossarna fick vad de önskade, modern fick laborera lite i köket, alla blev mätta och framför allt. Vi hade en mysig afton i varandras sällskap!3 kommentarer:

 1. Aldrig har väl korv och bröd låtit så gott som när du skriver! Själv är jag innerligt trött på just korv & bröd men kanske om jag festar till det lite nästa gång önskemålet kommer upp?

  Ha en fin lördag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Mums vad gott det lät!!
  Tänk vad jag missade... Kram på er alla:)

  SvaraRadera
 3. Jag håller med ovanstående "talare".
  Aldrig har korv och bröd låtit som gott som i ditt blogginlägg:)

  Ha det riktigt gott, du rara gräsänka!

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!