torsdag 19 januari 2012

Surdeg

Idag har jag hämtat min assistent! Och det var i grevens tid för russinjästen jag satte för några dagar sedan, klicka här om du vill se hur, började bubbla så fint häromdagen. 


Då var det dags att sätta surdegen. Jag valde att göra en vetesurdeg då det är ett Levainbröd som hägrar för mina smaklökar. Är nu inne på dag tre av matning och det var väldigt vilken sprutt den fick av att startas på russinjäst. Känns som en garanti för ett lyckat resultat om man har svårt att få igång en vanlig surdeg. 

När jag stod där och mätte och blandade mindes jag en dialog som utspann sig mellan mig och Mellan förra vintern. Jag hade varit utsatt för en längre period av påtryckningar från hans sida gällande införskaffandet av ett husdjur då han uppgivet utbrast: "Mamma du förstår ju inte hur jag har det! Du har ju i alla fall dina surdegar att mata och ta hand om!!!"


Vetesurdeg:
Dag 1 morgon
Blanda 120 g vetemjöl med
120 g vätska från russinjästen eller vatten
Täck med plastfolie eller lock, låt stå i rumstemperatur

Dag 1 kväll
Blanda i 60 g vetemjöl och
60 g vätska från russinjästen eller vatten
Täck över och låt stå i rumstemperatur

Dag 2 morgon
I med 60 g vetemjöl och 
60 g vätska från russinjästen eller vatten
Om degen nu har kommit igång, bubblar, så kan den ställas in övertäckt i kylen, annars rumstemperatur.

Dag 3 morgon
Som dag 2

Dag 4 morgon
Nu borde degen vara klar att användas och behöver matas ungefär varannan, var tredje dag för att fortsätta vara vid liv.

Lycka till!


2 kommentarer:

  1. låter riktigt spännande med en russinsurdeg... smakar det russin el sött av bröden sen? (det är bara jag i denna halvnorska familj som gillar det...) Vad för slags bröd är det du ska göra - matbröd? Har inte koll på det där Levain, men det är säkert något gott o nyttigt ;-) Väntar nu på att höra om denna surdegsgrund inte är söt, då ska jag be maken att göra en åt mig, det är ju han som är surdegssnille hos oss. kram Magdis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte tänka mig att det blir sött så det märks. Russinen och honungen är ju mest för att få igång processen och ger lite smak. I och för sig är ju russinsmaken lite åt det söta ,men vad jag läst så går det lika bra att byta ut russinen mot exempelvis rivet grönt äpple, för annan smak. :)

      Radera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!