Den här underbara ungen blev idag firad av släkten.
Av tradition så får barnen välja vad som ska serveras på deras kalas och jag ska väl erkänna att jag är ganska glad, i all hemlighet, över att han har passerat det stadie som innebar att jag fick bjuda nära och kära som rest långt på stuvade makaroner och stekt korv.
Detta år önskades det: Bifteki, klyftpotatis, tsatsiki och tomatsallad och recepten kommer här och de går väldigt bra att förbereda i förväg.
Bifteki med fetaost
för ca 17-20 personer
3 kg lammfärs
1,5 dl hackade oliver
5 dl öl
4 ägg
oregano
salt och svartpeppar
Blanda ihop ingredienserna och låt vila svalt en timme eller kanske över natten, som jag gjorde.
600 g fetaost
Gör en boll med en grop i lägg i en bit feta och forma åter som en boll runt om fetan, platta till den lite. Stek på ganska hög värme så biffarna får fin stekyta, lägg dem sedan i en ugnsfastform. När alla biffarna är stekta skall de tillredas färdigt i ugn, detta kan göras på en gång eller så förbereder man hit och stoppar in dem i ugnen innan gästerna kommer på 200 grader i 30 minuter. Jag stekte mina på morgonen så hade oset hunnit försvinna innan gästerna kom.
Klyftpotatis
Beräkna 2-3 potatisar per person
Jag skrubbade och skar dem kvällen innan och förvarade dem i blöt fram tills en halvtimme innan de skulle vara klara. Då Biftekin var inne i ugnen hällde jag av vattnen, fördelade potatisen på långpannor, kryddade med rikligt med salt, svartpeppar och torkad timjan sedan olivolja och så vändes potatisarna runt så kryddorna fördelade sig någorlunda jämnt. När Biftekin kom ut åkte potatisen in, 250 grader i tolv minuter sedan ut och röra om i den och in igen lika länge. Klart!
Tsatsikin och tomatsalladen gjorde jag på morgonen så de fick stå och gosa till sig lite och jag fick tid att göra mig i ordning innan gästerna kom.
Tsatsiki
4 gurkor
rives och läggs i ett durkslag, salta lätt och rör om, låt stå
1 kg Grekisk Youghurt
5-6 pressade vitlöksklyftor
5 tsk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
Blanda
Krama ur gurkrivet och blanda i även det.
Låt mogna i kylen
Tomatsallad
Många tomater, skivade
1-2 rödlökar, tunt skivade
Lägg ett lager tomater på ett fat, sockra lätt, salt och svartpeppar
Strö över rödlöksringar
Balsamvinäger, skvättes över, pricka varje lökring med minst en droppe
Fortsätt på samma vis med ett nytt lager tomater osv
Plasta över och låt stå i rumstemperatur.
Då Mellan inte är så värst förtjust i tårta men väldigt förtjust i mormors ostkaka så är valet av ljusbärare i detta fall enkelt. Och mormor är snäll och gör den, varje år, och morfar är snäll och åker och köper 60 liter mjölk, varje år, och Mellan blir överförtjust, varje år.
Men det receptet kan jag tyvärr inte dela med mig av då jag inte besitter den kunskapen ännu, utan endast får njuta av andras verk i detta fall.
60 liter mjölk? Är du säker?
SvaraRaderaJapp, 60 liter, men då blir det inte bara en ostkaka utan flera. Bäst att passa på när man ändå är gång. :)
SvaraRaderaVilken mumsig meny!! Ser JÄTTE smarrigt ut =)
SvaraRaderaKramkram denna torsdag och STORT grattis!!