tisdag 8 oktober 2013

Klockad städning

Vi har städhjälp här hemma. Det är av någon anledning lite svårt att erkänna men det var ett beslut vi tog när jag började arbeta utanför hemmet eftersom vi ville lägga vår dyrbara fritid på att umgås med våra gossar istället för med skurtrasor och dammråttor. 


Hur det nu är med åsikter om ovanstående så var vi ju sjuka förra veckan vid städtillfället, och då vi inte ville riskera att smitta underbara M så fick vi ställa in. Resultatet blev ett lortigt hem och ganska lite ork. Så vi beslutade oss för Klockad städning!

Kvällen innan planerade vi. Två timmars städning då alla gav järnet. Vi lade upp strategi för var vem skulle börja. Vi kopplade datorn till TV:n och bestämde att Spotify skulle få ljuda och alla skulle få välja musik i tur och ordning. Om alla kämpade och gjorde sitt bästa i två timmar skulle vi belöna oss med pizza efteråt. Vi var laddade och mest laddad var nog Grannflickan.

Hon var på plats en god stund före utsatt tid. Vi gick igenom planen en sista gång. Klockan ställdes på två timmar och placerades strategiskt i trappan så att ingen skulle missa dess slutsignal. Musiken sattes på och vi startade i flygande fläng med stor entusiasm och viss färdighet. Det blev lite dragkamp om dammsugaren till att börja med, men det löstes ganska snabbt och i övrigt samsades vi broderligt och systerligt om såpa, borstar, trasor, hinkar och dammvippor riktigt bra.


Jag hade badrummen på min lott och jag skurade alla fogar, där smutsen dessvärre gärna lagras när golven blott svabbas. Efter en god stunds kämpande på huk blev de åter sådär ljusgrå och fina som de ska vara. Sönerna började med sina rum, dammade, piskade mattor, dammsög och skurade golv. Grannflickan gnodde på i allrummet och sorterade filmer och TV-spel, dammade, torkade väggar, räcken och möbler, puffade kuddar mm. Och maken å sin sida startade i köket för att sedan arbeta sig vidare. När våra områden var klara gick vi vidare på hall och finrum gemensamt till dess att klockans starka signal ljöd. Vid det laget var vi inte helt klara, men däremot helt färdiga i den mening att vi var svettiga och slutkörda. Tempot hade varit högt, humöret på topp och musiken minst sagt varierad.


Det blev en oerhörd skillnad även att inte hela huset var rent så var nästan hela huset det och med den stora fördelen att alla var glada och sams. Jag tror att bara vetskapen om att städning bara krävs en begränsad tid gör att gossarna håller modet upp och faktiskt gör det de ska med tempo. Annars tenderar städning att dra ut på tiden och innebära konflikt. Nu kunde vi istället glatt samlas runt bordet och under skratt och härlig gemenskap inmundiga välförtjänt pizza i vetskap om att återstoden av dagens tid var fri att spendera på valfritt vis.

7 kommentarer:

 1. Det där med klockad städning tror jag är riktigt bra. Vi har kört det här hemma sedan de stora barnen var små och det har faktiskt blivit något som barnen tycker är kul. Musik på hög volym och full fart i hela huset :)

  Sv: Tack för varma tankar. Jag hoppas också att det kommer att sluta väl även om jag just idag känner mig lite uppgiven. Som tur är så är det en känsla som sällan varar särskilt länge hos mig. Liza

  SvaraRadera
 2. Himla smart och klokt och det där måste jag också prova! Man brukar ju prestera bäst under press... :) Tenderar lätt annars att dra ut i både dagar och veckor annars!

  Kraam
  Petronella

  SvaraRadera
 3. Det där Hanna lät som något precis i min stil. Klockstädningen. Spännande och smart. Jag tror att jag ska låna den idén av dig någon gång. Däremot kommer jag inte att anlita städning. Jag skulle inte vilja ha någon som rotade runt bland mina grejer varje vecka om de gav sig på skrivbord osv. Jag sköter den vanliga veckostädningen sedan satsar vi hårdare då och då. Samtidigt förstår jag ex. er inställning om att ni hellre har familjetid. Alla ska göra det som passar dem bäst. Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken utmärkt idé! Då vet man att just då är det klart och jag behöver inte städa mer...annars känns det så flytande på nåt vis. Det tycks som man aldrig blir klar. Jag gör så när jag stryker, men har inte haft en tanke på städningen. Det här ska jag införa hos mig. Kram

  SvaraRadera
 5. Vilket bra sätt att engagera hela familjen i städandet. Det låter som att det blev lite av en utmaning, med en tydlig målbild.

  Tycker ni gör helt rätt som har satsat på städhjälp, om det är vad som passar er. Tänk på att ni faktiskt ger en annan människa jobb, det är stort!

  SvaraRadera
 6. Vilket bra tips, både med städhjälp - guld värt om man har råd, och att engagera hela familjen på så vis. Det blir liksom en tävling mot tiden. Kram.

  SvaraRadera
 7. Haha, vilket bra tips!! Det ska jag ta med mig. :)

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!