söndag 13 oktober 2013

Äppelmos


Då vår egen äppelskörd blev tämligen mager, tack vare rådjuren. Blott åtta äpplen varav tre försvann innan jag hann få fram kameran, tack vare sönerna. 


Så är det ju för väl att jag har en mor och far av den goda sorten och dessutom den generösa. De kom med en hel säck full med de allra finaste, röda äpplen.


Vi har gjort paj och kräm men så igår var det dags för mig att starta mostillverkning. Yngste meddelade att han skulle vara med så då var vi två. Vi satte genast igång med att tvätta och klyfta. Knivarna gick i ett rasande tempo och en och annan klyfta slank visst in i munnen också.


Tänk att en 20-litersgryta kan upplevas så liten. Vi kokade klyftor i den i och i de två 10-litersgrytorna med resultatet att en ljuvlig doft spred sig i huset vilken lockade ner grannflickan ifrån övervåningen.


Nu var vi tre. 
Vi gjorde i ordning för själva mosandet och jag tog en bild före allt skvättande och kladdande. Tanken var att kunna visa en efterbild också men maken tog så ihärdigt itu med disken på en gång vi var klara så det var rent och snyggt innan jag hann får fram kameran å nyo.


Jag hann dock få med dess ytterst koncentrerade juveler, mina hjälpare som höll ut ända tills vi var klara. 10 kg äppelmos har vi nu inför vintern.


Och som belöning efter gott värv avnjöt vi en varsin tallrik äppelmos med gräddmjölk på sena lördagskvällen. Och då var vi sex stycken.

Det mosrecept jag använder:
Tvätta och klyfta äpplena
Skal och kärnhus skall vara kvar men skadade delar skärs bort
Sjud försiktigt äpplena i en dl vatten per kg äpple
När klyftorna är mosiga passeras de i en mostillsats till assisenten
Rör ut ett krm askorbinsyra per kg mos med lite av moset 
Rör sedan ut det i resterande mos tillsammans med 
2 dl socker per kg mos
Klart

6 kommentarer:

 1. Jag tror inte jag har ätit hemmagjort äppelmos sen jag var barn och hjälpte min farmor. Tyvärr har vi inget äppelträd, men jag har sett att man kan leta upp trädgårdar som har mycket äpplen och där man får plocka gratis. En utmärkt idé. Kram

  SvaraRadera
 2. Å gud vad gott med hemmagjort äppelmos! Måste göra det av mina vinteräpplen :)

  SvaraRadera
 3. Bra att det allt som oftast finns äpplen att få från någon annan. Vi har ännu inte något äppelträd och får därför förlita oss till goda vänners skörd. Äpplemos är verkligen fantastiskt gott. Jag prövade i förra veckan att göra äpple och päronmos, inte dumt det heller. Liza

  SvaraRadera
 4. Vilket underbart inlägg, det doftar av hemtrevnad genom bilderna och orden!

  SvaraRadera
 5. 10 kilo äppelmos, jag säger då det! Ni är redo för en lång vinter, det hör jag :-)

  Kräm är ju så fantastiskt gott, i synnerhet om den är gjord på egna äpplen. Blir riktigt sugen!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh vad gott med hemgjord äppelmos. Kram.

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!