På nyårsafton var vi bjudna till kära vänner och desserten föll på min lott. Jag beslutade mig för att göra en Brylepudding, ett säkert och välprövat kort för oss utan Brylebrännare, vilket jag i och för sig förärades med i julklapp. Dock har nödvändig gas varit absolut slut i varje för ändamålet upptänklig affär.
Det gick dock inte riktigt som jag tänkt mig, inte heller så som det brukar. Resultatet liknade mer något som man inte bör förtära. Men skam den som ger sig! Med hårspray och sminkborstar i ena handen, vispade jag ihop en ny med den andra i enlighet med traditionellt växelbruk.
Vi kom inte helt i tid, hela tjugo minuter för sent, men vi bibringade i alla fall en presentabel dessert.
Brylepudding
10-12 portioner
12 dl mjölk
Skal av 1 citron
8 ägg
2 msk socker
Karamellsås
3 dl socker
1,5 dl kokande vatten
Koka upp mjölk och citronskal
Låt svalna
Smält sockret till karamellsåsen i en ren och torr stekpanna på medelvärme under omrörning.
När sockret smält, tillsätt försiktigt det kokande vattnet under omrörning
Häll såsen i en stor kransform och trixa runt så att väggarna blir glaserade
Vispa ihop ägg och socker
Tillsätt den avsvalnade mjölken
Häll blandningen i formen
Grädda i vattenbad i ugnens nedre del
175 grader i 50 -60 minuter
Lossa försiktigt puddingens kanterna med en bordskniv och stjälp upp på ett fat med lite kanter.
Servera med ovispad grädde och en god sylt förslagsvis blåbär- eller drottningsylt.
Mm det ser gott ut och är gott! Har aldrig provat själv, har fått för mig att det är svårt...
SvaraRaderaGod fortsättning på 2013 rara du.
Kram Sussi på Stolpås