onsdag 24 juni 2015

Syrensaft

Syrenens vackra blomning är nu ett minne blott
så även i de skuggigaste hörnen där de kom sent men också dröjde sig kvar som allra längst. 

Det var i de vrårna jag plockade mina blomsterklasar till syrensaften eftersom jag var lite sent ute. Jag fick dock passa mig för bina då jag skördade eftersom även de var ute efter de sista blommorna.


Det var första gången jag gjorde saft på just syren och jag blev positivt överraskad. En liten besk ton ligger i grunden, under den parfymiga smaken. För mig som nykterist så blir detta en fin måltidsdryck på mitt fyrtioårskalas tror jag. 
Den och björksaften. 


Efter några satser med olika proportioner tror jag nu mig funnit den variant jag tycker bäst om och ikväll var det just den satsen som blev buteljerad och klar. Nu blir det att vänta till nästa år för att göra mer. Dock är detta ingen anledning att känna sorg. Tre klasar fläder har slagit ut så nu är det bara dagar till dess första satsen av fläderblomssaft kan sättas.
Ljuva tider!

6 kommentarer:

 1. Jag har aldrig smakat syrensaft eller ens funderat på att äta syren. Känns inte som en "ätblomma" för mig men vi fick sådana som dekoration på efterrätten och såklart åt jag upp dom :) Har du alltid varit nykterist? Om man får fråga...du svarar om du vill såklart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nytt för mig med men väldigt gott på ett lite strävt sätt.
   Som svar på din fråga så har jag alltid varit nykterist. Min farmor hjälpte gärna alkisarna, de fick ett mål mat och hon tvättade deras kläder och hon såg hur eländigt de hade det på grund av alkoholen. Hon fick mig i unga år att lova att inte dricka.
   Jag har aldrig känt behovet av att svika det löftet.
   Fråga på du bara! Jag svarar gärna om de undrar mer.
   Kram!

   Radera
 2. Finns det nåt vackrare än flaskor med hemgjord saft? Ja, det tror jag faktiskt att det gör, men väldigt speciellt är det med hemkokt saft i alla fall :). Syrensaft låter otroligt spännande! Är det ditt eget recept, eller finns det "på byn", så att säga? Jag har aldrig stött på det någonstans vad jag minns. Flädersaft gör jag varje år och kan njuta av länge på säsongen. Snart, snart är det dags igen :).

  ~ Maria ~

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde mitt fläderrecept som grund och laborerade lite med proportionerna. Egentligen bara mindre socker än i flädern till slut.

   Radera
  2. Och det är väldigt vackert med flaskor och hemgjord saft. :)

   Radera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!