måndag 25 juni 2012

Fläderblomssaft

I afton var det så dags att springa sick sack mellan regndropparna, ut till fläderbusken, utrustad med en rejäl hink. Min lilla buske, som min moster gav mig som ett litet, litet skott för några år sedan har i sanning vuxit till sig och tornade upp sina regntunga blad högt ovanför mig. Regntunga var de dock blott en kort stund efter att jag gjort den sällskap, efter det hade en stor andel av det våta hamnat i min nacke. Och till familjens förtjusning var håret översållat med små söta blommor när jag åter anträdde hemmets värme.

160 blommor blev min skörd, således två satser saft.
De lades i en rejäl gryta och jag strödde 50 gram citronsyra över.

I en annan rejäl gryta kokade jag upp
4 kg socker
4 l vatten
6 skivade citroner
Detta hälldes så över blommorna.

Nu ska det få stå till sig på en sval plats i 3-5 dagar, sedan skall Natron tillsättas och saften ska buteljeras och avnjutas hela vintern.
Tänk att det går att spara lite sommar till vintern, det är väl för väl.

3 kommentarer:

  1. Fläder så otroligt gott och härligt att plocka fram lite sommar när snön yr kring husknuten !

    SvaraRadera
  2. Den saften skulle man vilja smaka, lät hur god som helst! Nu fick jag också lust att göra någonting liknande.. Alltid lika roligt att bli inspirerad!
    /Sandra

    SvaraRadera
  3. Mums! Och jag gjorde samma sak idag, som jag tänker skriva om i morgon :) Kram!

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!