söndag 9 juni 2013

Rabarbersaft är sommarsaft

Det kan vara så att Rabarbersaft är den godaste sommarsaften. Eller så är det så att det är säsongens första saft och att den ganska ofta hunnit ta slut när hösten nalkas och att jag därför kopplar ihop den väldigt starkt med sommar. 
Hur eller hur, så är den i vart fall väldigt god!
Och vacker!


Och så är det ju så roligt när saftningen och syltandet drar igång. Jag när i hemlighet en dröm om att någon gång kunna livnära mig på framställandet av dylika produkter. Det vore väl roligt?!


Min Rabarbersaft gör jag efter följande recept

3 kg rabarber
4 ekologiska citroner
2 liter vatten

Skölj och skär rabarberna i mindre bitar.
Skölj och skiva citronerna
Lägg i en rejäl gryta och låt koka på svag värme i 10 minuter. Tryck sönder rabarberna mot kanten med en slev.

Sila

Mät den sura saften och tillsätt
5 dl socker per liter sursaft
Rör och ge saften ett snabbt uppkok
Blanda ut lite av saften med 1 krm natriumbensoat per liter sursaft. 
Rör tills det löst sig och
Blanda med den övriga saften.

Häll upp på väl rengjorda, varma glasflaskor
Dra åt korken ordentligt när saften är varm så uppstår en lätt konservering då saften svalnar och volymen minskar.

Ett plus är ju att få bjuda skocken pojkar och flickor som kom hemcyklande ifrån badplatsen på nykokt rabarbersaft och nybakad rulltårta med Lemon Curd och få glada tillrop, tindrande ögon och badberättelser som tack för besväret.
Det är sommarlycka!

4 kommentarer:

  1. Men så gott!! Jag har aldrig provat att göra min egen saft... men mamma gjorde det alltid förr. Sååå gott!!

    SvaraRadera
  2. Å så gott!
    Har aldrig gjort just rabarbersaft, men vi har massor av rabarber så nu får jag göra ett försök.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Rabarbersaft ÄR den godaste av safter! Utan tvekan!
    :)
    // Jessica
    www.litenh.blogg.se

    SvaraRadera
  4. Jag gillar din dröm. Hoppas att du kan förverkliga den någon gång.

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!