Nu står de där på bänken, saften, sylten och marmeladen som blev resultatet av jordgubbsplockningen. En hel del frös jag ned för att koka kräm av när sommaren känns avlägsen. Men sylt och saft är finfint att ha det med när kylan nyper till. I synnerhet nedanstående. En gäst jag bjöd på den marmeladen åt upp en hel burk helt på egen hand, kunde väl helt enkelt inte sluta.
Mitt absolut bästa recept på jordgubbsmarmelad/sylt är:
2 kg jordgubbar
2 kg rabarber
2 kg syltsocker för marmelad (1 kg vanligt strösocker och 1 kg syltsocker för sylt)
1 vaniljstång
4 krm natriumbensoat
Rensa och skär bären i lagom stora bitar
Varvar bär och socker i en gryta
Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna, lägg i både kärnor och stång i blandningen
Låt stå över natten
Koka upp på svag värme
Låt koka i ca 10 min eller mer beroende på hur sammanhållna bär som önskas
Skumma
Blanda natriumbensoat med lite av saften i en kopp
Dra grytan från värmen och rör i natriumbensoaten.
Toppfyll på rena varma burkar och dra åt locket ordentligt.
Åh vad du är huslig som gör sånt där!
SvaraRadera