onsdag 11 september 2013

Föräldramöte utan fika!


Här kommer ett litet tips till lärare:
Se till att det finns fika på föräldramöten.

Varför?
Jo, det skall jag berätta.

1. Det är socialt. 
Föräldrarna sitter inte bara och stirrar i varandras nackar ivrigt funderande på vem som är förälder till vilket barn istället för att lägga fullt fokus på vad du säger. En relation underlättar även vidare samarbete om det skulle behövas under läsårets gång.

2. Det är trevligt. 
Föräldramötet blir något positivt och trevligt inte bara informationsgivande. Detta leder mer sannolikt till ett trevligare samtal om det som rör barnets vardag i skolan även hemma. Föräldrarna kan hänvisa till något positivt Xerxes mamma sa vid fikat. Detta torde skapa ett sammanhang för barnet och bidra till att knyta samman barnets olika världar. Istället för att haka upp mig på alla de där galna regelförslagen Xerxes mamma föreslog utan att jag höll med det minsta. Hade vi fikat ihop hade vi haft en början till relation och förhoppningsvis ett större uns av förståelse för varandras perspektiv.

3. Det är gott. 
Goda saker får oss att må bra. Det ger oss något att samtala om och föräldrarna får dela en positiv upplevelse vilket underlättar när det skall ringas, samlas in eller ordnas diverse saker.

Finns det då något negativt med fika på föräldramöte?

1. Det tar lite extra tid.
Ja, men det är det väl värt beaktat ovanstående. Sannolikt sparar det tid i längden.

2. Måste jag baka?
Det borde ingå i skolans budget att köpa en vetelängd eller två. Jag tror att skolan i långa loppet skulle tjäna in de kronorna på ovanstående positiva effekter.

3. Man ökar i vikt
Det är ju inte föräldramöte så förskräckligt ofta precis.

Mitt råd lyder således: 
Mer fika på föräldramöten!

9 kommentarer:

 1. Håller fullkomligt med dig på denna punkt. Fika är totalt underskattat.

  Kram Cattis

  SvaraRadera
 2. Himla smart tänkt Hanna. Men Xerxes är ett svårt namn att uttala. Fast ganska coolt :) Kram!

  SvaraRadera
 3. Bra argumenterat Hanna!
  Nu har jag ju ännu aldrig varit på något föräldramöte, men den dag den långa raddan av sådana tillställningar tar sin början, hoppas jag innerligt att Valentins pedagoger har samma inställning som du!
  Annars får jag väl baka själv och ta med mig, så kan jag bli "den där mamman som alltid ska baka"! En rätt trivsam roll i en grupp om jag får säga det själv :)

  SvaraRadera
 4. Det är självklart att det ska vara fika på föräldramöte. Eller tvärtom. Mycket fika och lite möte. Vad pedagogisk du var i detta inlägg Hanna. Nästan läge för en föreläsningsturné. Smula bara inte för ofta. :) Kram

  SvaraRadera
 5. Vi har alltid fått fika på våra barns föräldramöte. Himla mysigt.
  Men numera verkar fika inte till att vara någon tradition på skolorna. Det har reducerats bort i den stora besparings och effektivitetsivern.
  Och det är ju synd! Fika är som du säger, mysigt!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Än så länge har jag ju bara varit på ett enda föräldramöte men där fick vi faktiskt fika. En massa goda kravmärkta frukter och te/kaffe förstås. Hoppas att det inte var en engångshändelse. :D

  Kram,
  Constanze

  SvaraRadera
 7. Jag håller fullständigt med att fika är trevligt och fyller en funktion.

  Problemet bara är att i Uppsala får läraren bekosta detta ur egen ficka (i alla fall på min hustrus skola). Det tycker jag är fel.

  Uppvakta gärna era kommunpolitiker och rektorer så det skapas utrymme för detta i budgeten. Men, å andra sidan, dessa 30 kr per barn (som fika brukar kosta om man beställer det) kanske hellre skall användas till fler pennor och kritor.

  En lösning på problemet är kanske att vi föräldrar fördelar ansvaret och tar med oss fika.

  För er som har fått fika, tänk på att det antagligen är läraren som betalat det själv.

  MVH
  Jakob Öhman, Som både går på föräldrarmöten och har en hustru som är lärare.

  PS
  Dessutom är det en högtidsstund att fika hemma hos Hanna. JAg beklagar att det inte blir oftare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bedrövligt att lärarna själva får bekosta detta!
   Jag skulle gärna bistå med bakning om det är på det viset även i vår kommun. Det är ju själva fikandet och gemenskapen som är målet!
   Beträffande det andra så är ni mer än välkomna hit närhelst det passar! Det vore så väldigt trevligt Jakob!

   Radera
 8. Absolut toktrevligt! Nu är de ett antal år sedan som jag hade skolbarn, men här funkade de så att klassföräldrarna ordnade fika till föräldramötena..Fixade själva eller delegerade.. För det finns väl klassföräldrar ännu..?

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!