tisdag 6 maj 2014

Underbart gott surdegsbröd



När jag skrev om Pave' i januari var det några som önskade receptet på detta jästfria bröd signerat Sebastien Boudet. 

Så det kommer här men dessvärre utan det kärleksfullt stenmalda mjöl han beskriver och använder då jag ej har tillgång till dylikt. Och dessutom lite på mitt sätt.

PAVE'
Till ett stort bröd eller två mindre.
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
500 g vatten
20 g havssalt
200 g surdeg

Dag 1
Blanda alla ingredienser och låt stå i en timme för autolys så att mjölet hinner suga åt sig vätska.

Knåda så degen i 10 minuter i maskin på lägsta hastighet eller 15 för hand.

Häll ut degen på mjölat bakbord och för två bröd, dela den på mitten. Låt vila i 10 minuter. 

Vik degen dubbel. Mjöla den ordentligt och lägg den i en plastlåda med en bakduk. Om två bröd, ha bakduk emellan dem. Låt lådan stå i rumstemperatur i ca 2 timmar och sedan ca 1 dygn i kylskåpet.

Dag 2
Om degen nu inte intagit den dubbla storleken så får den stå i rumstemperatur i några timmar. 

Vid dubbelstorlek tas degen ur lådan och formas försiktigt, mjölas ordentligt och lägges tillbaka i lådan.

Och så in i kylskåpet igen i ca 24 timmar.

Dag 3
Sätt ugnen på 250 grader med en tom plåt på ugnens botten

Placera försiktigt bröden på en plåt och skåra dem

Ställ in bröden i ugnen samtidigt som en kopp kallt vatten hälles på den förvärmda plåten och temperaturen sänktes till 230 grader.

Efter 20 minuter öppnas ugnsluckan för att släppa ut ånga och efter ytterligare 25 minuter är brödet färdiggräddat.

Låt svalna på galler.

Det är underbart gott och försvinner otroligt snabbt så sätt en ny deg med detsamma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!