söndag 5 juli 2015

Oreganopesto och pastagratäng


En fin kollega hörde av sig då hon grävt upp en del ur sin trädgård och nu undrade om jag ville ta del av härligheterna. Det var en massa skoj växter jag fick. Dock fick hon ge oreganon till någon annan behövande. Det är nämligen som så att vi redan har si så där i runda slängar cirka 4000 kvm oregano. 
Ja, du läste rätt!

Vad gör man då med en sådan hiskelig mängd oregano. Faktum är att vi mest skrattar åt det faktum att vi har si så där cirka 4000 kvm oregano.
När vi roat oss en stund med den tanken har vi plockat och torkat oregano i stor myckenhet. Men hur mycket vi än tycker om pizza så går det faktiskt inte åt oändliga mängder oregano till dem så nu har jag börjat experimentera lite.

Jag kan dessvärre inte bjuda på några exakta mått då jag som sagt fortfarande befinner mig på experimentstadiet men jag gav mig på att göra en slags pesto på just oregano.

Oreganopesto, på ett ungefär
5 l färsk oregano, toppar och blad
7-10 vitlöksklyftor
20-30 mandlar
160 g ädelost
Olivolja
balsamvinäger
Citronsaft
 Salt och peppar

Stoppa ned oregano, vitlök, mandlar och ost i mixern
Späd med olja
Pressa i citronsaft 
Häll i lite balsamvinäger 7- 10 ml
Smaka av med salt och peppar

Därefter gjorde jag en:
Pastagratäng med oreganopesto
Sätt ugnen på 225 grader
Koka rejält med pasta för det antal ni är, gärna stora pasta som mycket gojs kan åka in i.
Gör en stuvning på en bottenredning och blanda i MYCKET pesto.
Häll pastan i gratängformen
Häll stuvningen över och blanda runt
Skiva tre paket mozzarella och fördela över pastan
Gratinera tills den fått färg.
Servera med bröd.

9 kommentarer:

  1. Vad spännande det lät... tror det behövs fler luncher hos dig i framtiden :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart att det får bli!
      Vad roligt att det gick bra med saften!

      Radera
  2. Ett perfekt sommarrrecept! Det är alldeles för varmt att stå för långe och laga mat nu. Då behövs många liknande tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte hålla med dig mera! Och att gå ute i skuggan och plocka oregano är så väldans mycket trevligare än att stå inne och laga mat i timmar just nu. Det sistnämnda tar vi till hösten.

      Radera
  3. Å så gott. Oregano är en av mina favoritkryddor. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen hit att plocka så mycket du vill!!! :)

      Radera
  4. Oj, vad mycket oregano! Härligt och kul att experimentera med egenkomponerade recept :)

    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här finns så att det räcker och blir över.

      Radera
  5. Jag som tyckte att vi hade börjat få mycket oregano får nu revidera den tanken. Verkligen gott med pesto. Jag testade igår att göra pesto på oregano och spenat vilket var riktigt lyckat. Kramar Liza

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!