Äldste är en tacksam son när det gäller mat, då han tycker om traditionell husmanskost, precis som mor sin. Han jublade över dagens meny: Rotmos med lurad Falukorv.
Lurad falukorv det är ett substitut för min barndoms fläskkorv.
När jag var liten hörde sig min morfar för, så där på våren, hur mycket gris var och en ville ha till jul. Utifrån detta födde han sedan upp rätt antal smågrisar och på hösten, ungefär så här års, samlades släkten för slakt. (Jag ska bara förtydliga, jag är inte född på 1800-talet)
Det var lite högtidligt och väldigt roligt med alla kusiner, mostrar och morbröder, mormor och morfar. Alla vuxna var fullt sysselsatta och vi barn fick hjälpa till om vi ville, i övrigt så lekte vi för fullt.
I princip hela grisen togs om hand. Detta skedde på den tiden före EU-inträdet, innan alla lagar och förbud kom till. Det styckades, maldes, stoppades korvar och gjordes syltor, allt med julen för ögonen. Det var i och med detta som årets julförberedelser startade och jag kan verkligen sakna det. Även om jag aldrig begrep varför grisen skulle bada när den var död. I efterhand har jag förstått att det var för att den skulle skållas. Visheten kommer visst med åren.
En av korvsorterna som gjordes var fläskkorv, det givna tillbehöret till rotmos. Den kan jag också sakna, i synnerhet när det vankas just rotmos. I min ungdom slog jag en gång till på stort och köpte mig en fläskkorv på livsmedelsbutiken. Det har jag aldrig gjort om! Jag försöker att inte göra samma misstag två gånger och hitintills har det gått bra på fläskkorvsfronten.
Lösningen har istället blivit att ta en falukorv av god kvalité, gärna ifrån ett lokalt slakteri, i mitt fall Andersson och Tillman, skiva den och försiktigt sjuda den i vatten tillsammans med fyra lagerblad, 10 kryddpepparkorn och 10 vitpepparkorn.
I bästa fall så tror den därefter att den är en fläskkorv, den smakar åtminstone en liten aning mer åt det hållet.
Rotmoset gör jag på följande sätt:
Rotmos
1,5 kg skalad kålrot, skuren i mindre bitar
8 morötter, slantade
15 potatisar, hela eller halverade
14 dl vatten
2 buljong
2 buljong
Koka upp vatten, 2 buljong, kålrot och morot
Låt koka i en kvart
Tillsätt potatisen och koka i ytterligare 25 minuter
Häll av spadet i en bunke och spara till senare
Mosa
Med en potatisstöt eller med elvispen
Tillsätt 2 buljong och spad till önskad konsistens
Smaksätt med salt och vitpeppar
Servera med senap.
Mm så sunt och gott det låter...
SvaraRaderaInget sönder stressat kött där inte!
Nej det bästa av allt är hemma köttet =)
Kram Sussi på Stolpås
Så är det. Dessvärre är tillgången dålig för min del numera.
RaderaOj rotmos, så gott! Och jag som trodde att det var en finlandssvensk maträtt, men där hade jag tydligen fel!
SvaraRaderaDen kan ju vara finlandssvensk och svensk. :)
RaderaGott är det i varje fall.
Åh, vad gott med rotmos! Har inte ätit det på minst tio år tror jag!
SvaraRaderaMysig blogg :)
Kolla gärna in på mina nya inredningsblogg och lämna gärna en kommentar! :)
Ha det bra, kram!
Det här är förmodligen något av det godaste som finns, attans att jag inte lagar det oftare!
SvaraRaderaSå härligt du beskriver grisens slutliga öde och också korven som blev lurad. Underbart!:)
SvaraRaderaMatkvalitet när den är som allra bäst.
Karin