fredag 9 mars 2012

Frusen ugnsbakad lax

För några månader sedan köpte jag lax av en fiskbil som körde runt här ute på landet och knackade dörr. Påminde lite om "Fiskarn" och "Köttarn" två varubilar som körde runt ute på landet i Småland där  min mormor bodde,  en på tisdagen och en på torsdagen. Båda som små butiker med allsköns varor och varsin trevlig herre som körde, expedierade och tog betalt. Om man hade tur, och skötte sig riktigt ordentligt som barn kunde han bjuda på en kola.

Tja, riktigt så pittoresk var inte denna fiskbil, men god lax sålde de, kravmärkt på alla sätt. Och vi har njutit av den. Men så blev det två bitar över, två bitar som har legat där i frysen lite retfullt. När jag är hemma allena tinar jag som oftast en matlåda till lunch. Och när jag inte är hemma allena är vi som oftast betydligt fler än två. Alltså har de där två bitarna legat där i frysen, tills idag.

Yngste och jag tog nämligen helg idag. Vi har läst och myst och så var det dags för tvagning. Tvagning är något han skyr som pesten, men emellanåt är det nödvändigt, och nu var en sådan gång. Det gick bra, även denna gång och han kröp förnöjt ihop i mitt knä för att jag skulle reda ut hans tämligen trassliga lockar. Det tar en stund, vill jag lova. Så lång stund att vi inte var klara förrän vid lunchtid. Men tänk, jag hade varit så pass förutseende att det bara var att gå ned och sätta sig till bords och äta.

De där laxbitarna hade förpassats in i den kalla ugnen som var inställd på 150 grader, kryddade med salt och citronpeppar. Och var lagom klara 40 minuter senare när vi var sammalunda.
Potatisen hade jag ställt på plattans halva värme vilket för oss är 5:an. Även den var ätredo.
Såsen hade jag tidigare blandat ihop av grekisk youghurt, dill, salt, citronpeppar, lite lime och en nypa socker. Den hade fått stå i rumstemperatur för att smaka ihop sig ordentligt.
Broccolivattnet var varmt så i med broccolin för ett snabbt uppkok och Voila! Lunchen var serverad på ett ytterst smidigt sätt.


5 kommentarer:

 1. Vi hade också någon liknande fiskbil när jag var liten. Även glassbil (inte hemglass) tittade förbi ibland. Vi hade det bra vi på lansdet!
  Perfekt att kunna förbereda lunchen så minutiöst. Kan tänka mig att laxen blev saftig och god!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tider det! :) Nu skulle det väl aldrig bära sig, så mobila som vi är och åker för att handla där det är billigast.
   Laxen blev mycket god.

   Radera
  2. Fiskbilen kommer jag ihåg från mina yngre dagar. Notalgi tycker jag =)
   Jag älskar fisk och skulle kunna äta fisk nästan varje dag men då skulle inte mina köttälskar här hemma bli såå glada.
   Idag skiner solen med sina fina strålar och jag får önska dig en trevlig lördag och så hoppas jag att Loreen vinner hihi!
   KRAM

   Radera
  3. Fisk är fina fisken så att säga. :)
   Solen ser vi inget alls av här dessvärre, men vi försöker ha det bra ändå. Och jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Radera
 2. Så man borde kanske tacka ja närde knackar på dörren? Det ser riktigt gott ut.

  Sv. Tack så mycket för dina fina kommentarer hos mig. Jag blir så glad varje gång. :-)

  Kramar

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!