tisdag 5 februari 2013

Receptsamling

Jag har en väldigt kär vän, med den allra vackraste handstilen. I vår ungdom tillbringade hon, då för mig, obegripligt mycket tid åt att få fram de rätta snirklarna och krummelurerna i sin handstil. Något jag varken hade tid eller tålamod till men som betalade sig bra. Till skillnad ifrån mig så behöver hon inte, med urskuldande min, ursäkta sig när något handskrivet skall lämnas över. 

Hon besitter även många andra beundransvärda egenskaper och en utav dem är att hon samlar alla sina recept i vackra böcker. Skriver in dem med sin vackra handstil. Olika böcker för olika kategorier.

Jag kan verkligen drömma om att vara så där ordningsam, estetisk och systematisk. Men drömma är nog så nära jag någonsin kommer att komma. Tack och lov har jag dock begåvats med en rationell sida. En sida som inser mina svagheter, accepterar dem och gör det bästa av dem.  (Detta har dock ännu inte innefattat att acceptera min handstil eller att göra något åt den.)

Samlade recept har jag löst genom att komma bort ifrån högar med lösa papper som jag ändå aldrig hittade vad jag sökte i, till att införskaffa en pärm med självhäftande sidor. En sådan där som jag hade bokmärken i som flicka. 


Jag har dock hittat en där det inte står BOKMÄRKEN med stora versaler ovanför den rosa hästen. Utan en ganska tråkig, men mycket funktionell sak.


Där sitter nu handskrivna, fådda recept blandat med utklippta, i en enda salig, osammanhängande ordning. En ordning som nog bara jag kan hitta ordentligt i. Men jag hittar, vet precis var jag skall söka för att finna. Och det är så skönt att ha en ordning på dem. Även att den inte är särskilt estetiskt tilltalande.


Utan bara praktisk.

8 kommentarer:

 1. Jag kör fortfarande på högarna... Inte helt funktionellt. Bokmärkespärmen var ett bra tips, men vore det inte lite roligt att ha en rosa med en ängel på och dra fram lagom till matlagningen ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Jo, kanske lite. Men det kändes inte alls så när jag fann denna.

   Radera
 2. Jag har en skrivbok med alfabetsregister. Där skriver och klistrar jag in. Min mamma har en kalenderbok från 1975 där hon skriver/klistrar in. Sedan skriver hon datumet och recept längst fram i boken. ;-)

  Kram,
  Constanze

  SvaraRadera
 3. Åh, skulle också behöva ta tag i mitt lösbladssystem som är så tröttande varje gång man ska göra något... Så fint du har gjort det och jag önskar också verkligen, verkligen att jag hade övat som ung och hade en bedårande handstil... Men, tyvärr inte... Men det är tur att det går att skriva med spretig kråkstil också...

  Kram
  Petronella

  SvaraRadera
 4. Så ordningssam du är. Här är det lösbladsmetoden som gäller. Helt förkastligt! Ibland hittar jag inte slutet på receptet utan får improvisera. Inte alls bra. Kram

  SvaraRadera
 5. Men det är ju så skönt att hitta i sina recept!

  SvaraRadera
 6. Vad fint & bra med en helt egen receptsamling!

  SvaraRadera
 7. Verkligen ordningsamt och prakriskt!
  Kram Helen

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!