söndag 30 september 2012

Surdegsbaguetter


Nu vet jag vad jag ska önska mig i födelsedagspresent: En Baguetteplåt!

I Jan Hedhs bok Bröd och kaffebröd finns ett recept på surdegsbaguetter med levain som smakade så underbart att jag tror att vi skulle kunna leva på detta, enbart. Dock blev de så platta i botten, eftersom jag bara har vanliga plåtar och därför önskar jag mig nu baguetteplåtar för att få till runda ovansidor och bottnar, så som det skall vara. Receptet då? 

Franska surdegsbaguetter
4 st
500 g kallt vatten
9 g jäst
100 g vit surdeg
100 g levain
800 g vetemjöl special
18 g havssalt

Börja med jäst och vatten tills jästen löst upp sig
Tillsätt surdeg, levain och vetemjöl 
Älta i 13 minuter på låg hastighet
Tillsätt saltet
Älta ytterligare 7 minuter
Lägg degen i inoljad plastlåda med lock
Låt vila i 1 timme

Dela degen i fyra bitar
Vik varje bit som ett treslag, på mitten och tryck, från höger och tryck, från vänster och tryck
Låt dem vila under duk i trettio minuter
Forma till baguetter
Låt jäsa, på mjölad bakduk som går upp ordentligt emellan dem, i 75 minuter eller i kylen över natten

Sätt ugnen på 240 grader med en tom plåt på nedersta falsen
Snitta baguetterna
Ställ in dem i ugnen samtidigt som du häller en kopp kallt vatten på den tomma plåten.
efter 5 minuter, sänk värmen till 200 grader
Efter 15 och 25 minuter, lufta ugnen
Efter 30 minuter är baguetterna klara
Låt svalna på galler eller ät dem varma

4 kommentarer:

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!