fredag 7 september 2012

Äppelsvarv


Detta är en hyllning till en mojäng som jag i ett tidigare skede av livet sett som helt onödig. En sådan där pryl som blott kan givas till den som i övrigt har allt. Denna ståndpunkt besatt jag ända till dess jag testade en, och insåg dess genialitet. 
Jag talar om Äppelsvarven!

På jobbet får vi fruktkorgar levererade på måndagar och onsdagar, bestående av äpplen, päron och säsongens frukter. Då säsongens frukt i allra högsta grad nu är just äpplen, blir det väldigt mycket äpplen. Så många att inflödet är betydligt högre än åtgången. Då jag denna vecka var köksansvarig tillsammans med en kollega, och vi såg detta överflöd som riskerade att hamna i papperskorgen tog vi efter gemensamt beslut, hem äpplena och omvandlade dem till fredagsfika, närmare bestämt Äppelpaj med nöttosca. Och då vi är ungefär 60 personer på detta kontor behövdes många äpplen tillredas för att det skulle förslå. 

Tacksam stod jag och vevade på min lilla svarv och tänkte tillbaka på de tider då jag skalat med potatisskalaren, kärnat ur med urkärnaren och skivat med kniven. Nu gick det så fort och lätt, alla tre momenten på samma gång, nästan utan besvär. Och kvar blev en faslig massa finstrimlat skal som pojkarna åt av och hönorna fick återstoden av.

Så vill ni ha en riktigt bra pryl till köket så här i hösttid så rekommenderar jag en Äppelsvarv.
Ganska stilig är den också, tycker jag.

3 kommentarer:

 1. Stilig absolut! Mamma fick en sådan i julklapp, och den användes flitigt tills äpplena tog slut! Det är ungefär den enda köksmaskinen, med bara ett användingområde, som jag kunde tänka mig att skaffa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en mandelkvarn, icke att förglömma. :)

   Radera
 2. Haha äppelsvarv, vilken grej och faktiskt fin! :)

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!