fredag 19 juli 2013

Bilutflykt och Drömkök

Jag tror att jag har funnit mitt drömkök!


Tänk att ha sisådär en 5 meter vedspis att laga mat på! 
Med flera ugnar och vackra kopparkittlar.


Det vore väl lite av en dröm med ett stadigt bakbord med och tillhörande rejäl låda för diverse mått och formar.


Köket hade även en glassmaskin helt och totalt oberoende av om det fanns elektricitet eller ej.


Det finns dock ett krux i kråksången och det är att hela härligheten är en del av Lövstabruk. En gång i tiden Europas största  järnbruk, med stångjärn av bästa kvalité, fristad för calvinister, ett samhälle på flera tusen, vid sidan om det vanliga samhället, med skola för alla barn, fattiga som rika, flickor som pojkar, redan på 1600-talet. Men naturligtvis fullt av slit för människorna som arbetade i smedjorna, de som blev änkor och fick flytta till änkehuset, de som fick bära in all ved till de vackra vedspisarna, polera kopparn och veva glassmaskinen för herrskapets gäster. 

Dit for vi idag, denna lite svalare sommardag, för att vi så länge tänkt att det vore värt ett besök men vi inte tidigare tagit oss iväg.

Vi samtalade om detta, vid lunchen på brukets värdshus, om att vi kan drömma och fantisera om att få leva ett sådant tjusigt liv som levts i dylika herresäten men att den livsstilen i princip bygger på att det finns andra människor som får slita väldigt mycket för väldigt liten ersättning. Eller som Mellan sa, att man är så ruskigt rik att man har råd att betala alla som jobbar en bra lön. Vi har dock inte funderat färdigt omkring huruvida det senare är möjligt.


Herrgårdsvisningen var delvis dramatiserad vilket var lite roligt. Pojkarna är intresserade av historia och jag tycker de är duktiga på att placera in händelser i någorlunda rätt tid och med rätt samtida personer. Nu handlade mycket om 1700-tal och Linné och där har vi ju ett försprång då vi inte bor så långt ifrån hans tillhåll.

Lövstabruk är väl värt ett besök. Där fanns lite av varje så att alla hittar något intressant. Där fanns förutom herrgården med sina vackra miljöer och intressanta historia, mysiga caféer, vi hann besöka båda, Antik och Kuriosabtiker, en hel massa Konsthantverk 


och så Sven Nordquists Barnens Bruk där det gick att sysselsätta alla åldrar.


Således en trevlig utflykt i lugnt tempo i en så pass närhet av vårt hem att vi sällan tar oss tid för att semestra där, all skönhet och historia till trots.


3 kommentarer:

 1. Låter som en väldigt trevlig utflykt!

  SvaraRadera
 2. Ja, vilket fantastiskt kök! Och vad spännande med den där glassmaskinen, undrar hur en sådan fungerar. Låter pittoreskt att kunna göra glass utan elektricitet. Vilken härlig utflykt!

  Ha en fin fortsatt dag! Kram Christina

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig utflykt ni gjorde. Det där köket var verkligen ett önskekök. Tänk att få stå där och slamra bland grytorna. Bakbordet skulle jag kunna tänka mig att ha hemma. Kram

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!