torsdag 27 september 2012

Godaste Banankakan, jag lovar


Hos oss händer det alltemellanåt att det ligger några sorgsna bananer på fruktskålens botten, som ingen vill ha och som går ett allt mörkare öde till mötes för var dag som passerar. Och vad är då bättre än att baka en banankaka på dem? 

Inte den vackraste kakan kanske, men jag kan lova att det är en av de godaste. Sju sorters kakor är en bok jag håller högt, men den banankakan som är med däri står sig slätt emot denna saftiga sak. Receptet då? Det kommer här:

Banankaka
150 g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
2 ägg
2 mosade bananer
1,5 dl hackade nötter av valfri art, jag blandade hasselnötter och mandel idag
150g hackad choklad, jag föredrar mörk men det är ju en smaksak
0,5 tsk salt
270 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Hacka mandel och choklad
Mosa bananerna
Blanda torrvarorna
Rör socker och smör poröst
Tillsätt ett ägg i sänder och rör ordentligt emellan 
Rör i bananer, nötter och choklad
Till sist tillsätts växelvis mjölk och torrvaror
Smörj och bröa eller cocosa en 2 liters form
Häll i smeten
Grädda i 175 grader i 75 minuter

Om man tycker den är alldeles för brun och tråkig går det utmärkt att röra ihop en glasyr bestående av enbart rumsvarma ingredienser. Detta skall dock inte göras innan en planerad infrysning men fungerar utmärkt efter en upptining.

Glasyr
4 msk smör
8 dl siktat florsocker
7 msk kaffegrädde
ev några droppar karamellfärg

Rör först smöret mjukt
Tillsätt florsockret lite pö om pö
Rör ner kaffegrädden tills rätt konsistens är uppnådd 
Och så den eventuella karamellfärgen

Bred glasyren över kakan och vill man skoja till det ytterligare går det utmärkt att strö cocos över.

10 kommentarer:

  1. Ja jag förstår inte vad det är med bananer men dom bär sig åt likadant här :)
    Tur att man kan baka kaka på dom!

    SvaraRadera
  2. En perfekt kaka då jag har brunabananer som jag tänkt slänga...då blir familjen glatt överraskad i helgen :)
    Tack!
    Kram Sussi på Stolpås

    SvaraRadera
  3. Det receptet lånar jag!

    trevlig helg :-)

    SvaraRadera
  4. Jag älskar banankaka. Men jag brukar göra en vanlig sockerkaka utan nötter och choklad. Men nu måste jag ju prova ditt recept. Jag älskar nötter och choklad.
    <3

    SvaraRadera
  5. Ska nog testa ditt recept. Snart är det banantider igen här hemma hos oss. Vi brukar äta mängder.

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!