lördag 12 januari 2013

Fika och Hallongrottor


Det är en härlig förmån att ha vänner att bjuda över på fika en lördag eftermiddag. Två fina familjer så sammantaget var vi sex vuxna och nio fikande barn samt en bebis. För att få rum fick vi lov att duka två bord, ett för de stora och ett för de små. Jag tror faktiskt att ingen hade något att invända emot den uppdelningen.

Juligt har vi det fortfarande så det förslår. Jag är inte på långt när trött på det röda ännu och mina amaryllisar ståtar ju så vackert ännu så de får allt bli kvar ett tag till.

Dock har julkakorna börjat sina så på allmän begäran gjorde jag Skurna chokladkakor, en stående och snabbgjord favorit. Yngste önskade dock väldigt hett och med stort eftertryck Hallongrottor. Det var nämligen jättelänge sedan just dessa funnits representerade i frysen, faktiskt ända sedan i november och då det är hans absoluta favoritkaka så var detta nästan outhärdligt länge. 

Nu var det dock så att i hela huset fanns inte den minsta gnutta hallonsylt att uppbåda. Det fanns hallon men modern var inte alltför hugad på att sylta just denna dag. En försiktig liten fråga om vi kunde testa Drottningsylt i grottorna fick mot förmoden ett jakande svar. Utifrån det så var det alltså bara att sätta igång.


Min fina födelsedagsburk har successivt tömts på sina pepparkakor och sedan några dagar gapat tom där på bänken. Men det rådde vi alltså bot på idag. Nu står den där, pryder sin plats och låter oss se dess lockande innehåll av Drottninggrottor. Den var helt fylld på förmiddagen men det är den inte längre...

Önskas receptet på dessa godingar så kommer det här:

Hallongrottor
(Många, receptet går bra att halvera)
500 g smör
3 dl socker
2 dl marzanpulver
3 tsk bakpulver
9 dl vetemjöl
hallonsylt

Blanda de torra ingredienserna
Rör smör och socker smidigt
Tillsätt det torra och blanda till en jämn smet
Ställ ut formar på en plåt
Ta en klutt smet, rulla till en boll och platt ut till en skål som placeras centrerat i formen, tryck till i mitten
Lägg i rikligt med sylt i "skålen"
Grädda i ca 20 minuter i 180 grader i ugnens mitt

5 kommentarer:

 1. Åh, vad gott med hallongrottor! Det var ett tag sedan jag gjorde såna, men det är ju så fruktansvärt goda! Det måste jag bara göra någon dag...
  Vilket härligt fikakalas och din jul är så fin, så det är väl inte bråttom...

  Kraam
  Petronella

  SvaraRadera
 2. Här i huset är det också hallongrottor som gäller efter recept av min mormor med kaffekoppsmått. Men dina ser visst dubbelt så stora ut som mina.. Det får det nog bli ändring på :) Ska minsann köpa lite större formar och prova ditt recept! Och vilket vackert grenljus och härlig dukning, fika när den är som bäst!
  Ha en härlig söndag!
  Kram Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuset har en av mina mostrar gjort, hon är väldigt flink på det här med ljus.

   Radera
 3. Åh, så mysigt och gott det ser ut!
  Gillar att du bloggar mer igen nu <3

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!