söndag 26 augusti 2012

Liv och död, men mest liv

Damen som sålde vår första kycklingar till oss bad mig särskilt förvissa mig om att Äldste, som är den egentlige hönsägaren, var väl medveten om att hönor dör, att de dör ganska lätt och tämligen ofta om man har en flock. Detta faktum har vi blivit varse mer en en gång och just nu är vi inne i en känslomässig bergochdalbana på detta område. Äggkläckningsmaskinen har varit igång i ungefär tre veckor nu och det kommer kycklingar som adopteras. Det kommer kycklingar som stöts bort och dessutom pickas på. Det kommer kycklingar som lever en kort stund och sedan somnar in. Och det kommer kycklingar som inte ens orkar ut ur ägget. Detta är känslomässigt omvälvande för alla men i synnerhet för pojkarna som fäster sig så vid dessa otroligt söta, små dunbollar.


Men glädjen är samtidigt stor över dem som klarar sig. Förtjusning över att se hur de växer för varje dag. Det är verkligt roligt för oss alla att se på när, den jämförelsevis gigantiska, Lilja sprätter upp maskar, tar dem i munnen och släpper ner dem framför sina adoptivbarn vilka snubblar omkring utan någon direkt riktning när de helt oförhappandes får syn på en mask och i pur förtjusning bara måste skutta omkring lite. Masken gör sitt bästa för att fly när de biter lite i den, tappar den, tramsar omkring i största allmänhet och så får i sig en ordentlig tugga av en storlek att de nästan storknar för att masken är så stor och de är så otroligt små och så får den hulda modern rycka in ännu en gång och hjälpa till. 

Det är roligt att se hur hon lär dem livet utan att de märker det. Och vi får se och och ta efter för att kunna lära de bortstötta livet på bästa sätt. 

3 kommentarer:

 1. Hur varvar du text och kort? Alla mina kort lägger sig på slutet.

  Jag använder blogger i mobilen.

  SvaraRadera
 2. AWWW vilka sötnosar...längtar till landet när jag ser dina pics:)

  Tack för fina ord på min blogg...gillar du kuddar kan du kolla in mim nya post:)

  ha en kanonvecka

  LOVE Maria på inredningsvis

  SvaraRadera
 3. Nej men så vansinnigt söt!

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!