tisdag 20 december 2011

Upplandskubb och Kavring

Igår var tänkt att bli den stora brödbakardagen men nu blir det inte alltid riktigt som man har tänkt sig. Allt var planerat, inhandlat, ordnat med skjutsar för pojkarna etc. Jag skulle baka ostört hela dagen. Riktiga långbak, sådana där härliga, goda bröd som tar en hel dag att göra. Först på planeringen stod Upplandskubb, för att hedra mitt "nya" landskap sedan 23 år tillbaka.

Jag plockade fram assistent och ingredienser, gick ut i förrådet för att hämta burkarna de ska kokas i. MEN, där var de ej! Någonstans i köksbytet verkar det som att de har bytt plats och dess nuvarande vistelseort är för mig ännu okänd trots gedigna efterforskningsförsök. Snopet, var bara förnamnet. Men som så ofta förrut kom mor min till undsättning. Även hon innehar lämpliga kubburkar och hon kunde komma förbi med dem framåt eftermiddagen, då hon skulle passera landsbygden på sin resa mellan två städer.


Det fick bli lite omkastning i planerna och Kavringsingredienserna plockades fram istället. När skållningen skulle inta rumstemperatur blev det även lite knäck och en god bok i väntan på att nästa moment skulle infalla. När väl kubbdegen sattes på jäsning var klockan vid pass fem, tre timmars jäsning och fem ytterligare, för kokning på det ledde till den Stora baknatten istället för den tänkta Bakdagen. Men värt det var det för då inget bröd finns som är godare till vare sig julskinka eller hemost med honung. Här kommer recepten.

Upplandskubb
(som jag min vana trogen multiplicerade, denna gång med fyra)

4 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl mörk sirap
1 kg 4 sädesslag (mjöl)

Blanda jäst och vatten
tillsätt
salt, socker och sirap
Mjöl

Arbeta degen smidig, det blir en ganska hård deg.
Smörj och mjöla burkar med raka kanter, tex stora konservburkar till storkök, en sats är lagom till en sådan burk. Tryck ned deg  i burken, pressa hårt med knytnäven.
Jäs 3-4 timmar


Sätt på "lock" och se till att det sluter tätt runt kanterna, jag använder aluminiumfolie och gummiband i plural. 


Lägg en handduk du inte är rädd om i botten på en hög kastrull, ställ ner burken och häll på vatten. Sjud strax under kokpunkten, vattnet bör ha en temperatur runt 92 grader i 5-5,5 timmar för denna storlek.


Lägg på ytterligare ett "lock" med en tyngd på. Sedan är det bra att vänta, ha lite koll på temperaturen och fylla på vatten allt emellanåt.


Färdiga kubbar som inte bör skåras förrän dagen efter.


Men o, så goda de är då!

Kubb är väl lämpat att baka ihop med Kavring, såtillvida allt fungerar som det ska, vill säga. Särskilt bra är det om bagaren är så förutseende att skållningen är gjord redan föregående kväll. Men det funkar samma dag också, eller för den delen tre dagar innan med. Nu svamlar jag en aning men här kommer nästa brödrecept.



Kavring

Skållning:
300 g fint rågmjöl
15 g kummin, pomerans eller koriander
30 g havssalt
Blandas i en bunke och över detta hälles

700 g kokande vatten
Rör om ordentligt, plasta över och låt stå tills den svalnat till rumstemperatur.
Om den ska fövaras något längre är kylskåpet lämpligare än rumstemperatur.

Skållningen
400 g mörkt öl, svagdricka eller julmust
40 g jäst
500 g fint rågmjöl
Blanda och älta minst 10 minuter i assistent, dubbelt så länge för hand
Täck över och låt jäsa i 3 timmar

Rör i
10 g jäst
400 g fint rågmjöl
600 g vetemjöl
260 g mörk sirap
50 g farinsocker
Älta 10 minuter
Jäs i en timme

Baka ut brödet till 3 limpor, lägg dem i smorda formar, jäs ytterligare en timme.
Värm upp ugnen till 250 grader
Ställ in bröden, med en plåt med en tyngd på om de ska få platt ovansida, sänk värmen till 175 grader och grädda i 75 minuter.
Ta ut dem och pensla med smör.

Baknatten blev över förväntan då maken ordnade med filmvisning på kökssoffan som han bäddade med kuddar och filt. Dock var vi rörande överens om att sofflocket måste ha krympt med åren, eller kan det måhända ligga en förklaring i godisburkarna, då det var lite svårare att få plats två nu än det var för några år sedan.



4 kommentarer:

  1. Jamen hjälp vilket recept på Upplandskubbarna! Förstår att man behöver planera in ett sånt bak.. Hur smakar dom sen då? Påminner de om nåt annat bröd?

    SvaraRadera
  2. I och med att de är kokta om, än indirekt, så blir det lite annorlunda mot andra bröd. Men lite sött, ganska kompakt med fyllig arom. Barnen, som annars av någon oförklarlig anledning föredrar köpebröd, älskar detta och det är ett bra betyg. :)

    SvaraRadera
  3. Vilka brödbak du gör! Fantastisk =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  4. Det är ju så roligt och så gott. :)
    Kram!

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!