fredag 9 december 2011

Vit saffranspralin

Ett av dagens roligare projekt var en pralin som visst slank emellan alla tvätt, och på något sätt blev gjord. Man måste ju varva plikter och nöjen.


Skalen gjöt jag ju häromdagen, lika bra att göra flera formar när man ändå håller på att kladda, så idag var det bara att göra en trevlig tryffel och valet föll då som sagt på:

Saffranstryffel

200 g vit choklad hackas

1 dl grädde
ca 1/4 g saffran
1 msk honung
25 g smör
Kokas upp och hälles över chokladhacket, rör tills all choklad smält och tillsätt

1 tsk konjak

Då vi är nykterister här i familjen, släkten och stora delar av bekantskapskretsen så brukar det bli diskussion när alkoholhaltiga drycker används. Mellan har koll på att alkohol avdunstar vid kokning så han brukar försäkra sig om att detta är gjort. Dock har vi efter vissa studier kommit fram till att i så här små mängder kan det få klassificeras som krydda och kan då användas utan kokning.


Då fyllningen är lagd i skalen smältes choklad som bredes över formen som botten.

När detta var gjort ringde grannfrun så passande och föreslog en skogspromenad vilket jag genast nappade på. En därpå följande kopp kaffe satt inte heller illa och när jag vände åter hem var pralinerna helt färdiga att vända på och ut kom det små "isberg".


Med härlig gyllengul fyllning som smälte i munnen.


3 kommentarer:

  1. Oh WOW, den låter helt fantastisk! Jösses vad gott, saffran älskar jag ju, det måste vara perfekt i tryffelform <3

    SvaraRadera
  2. Mmm, riktigt gott faktiskt.

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!