söndag 4 december 2011

Magdalenatårta

Nu har jag kommit åter ifrån 55-årsfirandet av svärmor. Trevligt och roligt att få träffa släktingar och vänner från när och fjärran för att uppdatera den gemensamma historien en aning.


Det hela började på fredagen med tårttillverkning.



Vaxduken hjälper till att få kanterna raka och mjölkpenslingen leder till saftigare tårtor.


Frukt i myckenhet, skars till garneringen.


Och så var de klara, sju vackra tårtor i en ring.

Kompositionen kom till när min bästa vän, som inte tycker godsaken marsipan är något vidare men däremot älskar allt som dallrar förutom aladåber, gick åstad och gifte sig. Hon förärade mig uppdraget att gör festens tårtor och vi höll på i många månader med att pröva oss fram till de rätta kombinationerna av fyllning. Grannarna var nöjda över detta då vi inte åt mer än ett smakprov av varje exemplar, och sedan gav dem vidare till andra som inte var fullt lika less på tårta som vi vid denna tidpunkt. 

Tårtan har hitintills inte haft något riktigt namn trots att den skapat sig ett visst rykte men detta tänker jag nu ändra på. Från och med nu heter den "Magdalenatårta", och delar detta namn med min kära vän (och förövrigt även med min barndoms nalle).

Magdalenatårta

Gör en "Enkel sockerkaka" (se tidigare inlägg) eller annan sockerkaksbotten på ca 2,5 liter, dela den i fyra bottnar. När den understa bottnen är på plats på fatet är det dags att, om raka kanter önskas, tejpa fast en vaxduk e. dyl. med frystejp runt botten och pensla med mjölk.

Tillred vaniljkräm:
4 gelantinblad lägges i blöt

2 msk kokmarzanpulver
2,5 msk strösocker blandas först med varandra och sedan med
2,5 dl mjölk i en stor kastrull
Koka upp enligt anvisningen på paketet
Rör sedan i gelantinet och låt svalna

2 tsk vaniljsocker
3 dl vispad grädde
Röres i, ställ sedan åt sidan

Tillred citronfromage:

5 gelantinblad
lägges i blöt

3 äggvitor
vispas till hårt skum

3 dl grädde vispas

1 citron
Skalet rives och saften utpressas

3 äggulor
1 dl socker
vispas ljust och poröst
Tillsätt citronskal och saft
Tillsätt gelantinet som kramats ur och fått smälta på svag värme
Blanda försiktigt ned äggvitorna
Blanda försiktigt ned grädden

Bred sedan på 2/3 av fromagen på nedersta botten och lägg på ytterligare en, pensla på mjölk.

2 dl Drottningsylt
Bredes på nästa lager
På med nästa botten och pensla med mjölk

1,5 dl äppelmos
Bredes ut över bottnen och sedan vaniljkrämen ovanpå
Lägg sedan på sista botten, pensla med mjölk och bred ut resterande citronfromage
Låt stå i kylen och stelna till, kanske över natten.
Tag sedan försiktigt av vaxduken och dekorera med frukt som doppas och penslas med

1 dl flädersaft
1 dl vatten
5 gelantinblad
som svagt värmts upp tills gelantinen smält

1 dl vispad grädde
Bredes runt sidorna och
Flagad mandel
trycks fast runt om


6 kommentarer:

  1. Åh kära någon va fin tårta! Ser jätte smarrig ute. Slurpslurp!!
    Kram

    SvaraRadera
  2. vilken ära att få ge namn åt något så vackert och gott som din frukttårta! jag o maken blev nu glatt påminda om hur otroligt gott den smakade när du gjorde den första gången, säkert är den ännu godare nuförtiden. tack för receptet, det ska barn och barnbarn få ;-)
    Kram Magdis

    SvaraRadera
  3. :) Äras den som äras bör heter det ju.
    Och det är ju din förtjänst att den ej dekoreras med banan.
    Kram tillbaka!

    SvaraRadera
  4. Och mycket mer så klart!

    SvaraRadera
  5. hemma hos oss får den nog gå under namnet Hannatårta, om du inte misstycker? KRAM Magdis

    SvaraRadera
  6. Helt ok!
    Men Magdalenatårta är vackrare. :D

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!