lördag 17 december 2011

Köttbullar


Härlig lördag detta!
Huset är relativt städat, julmusik strömmar ur datorn, julklapparna är införskaffade, dock inte inslagna ännu, maken hänger upp julgardiner i finrummet, det tar sin tid, Yngste pysslar, Mellan donar med än det ena än det andra, Äldste är hos mormor och jag steker köttbullar. Nu tänkte jag dela med mig av mitt köttbullerecept då det genererar de godaste köttbullar jag smakat. När andan faller på händer det att jag testar lite olika recept, men just till jul återfaller jag alltid till detta då det garanterat blir goda köttbullar. Receptet är generöst tilltaget och räcker garanterat till hela julen, vill man inte ha fullt så många köttbullar går det naturligtvis att dela receptet på två eller fyra eller vad man tycker.



Köttbullar

2,4 kg köttfärs
varav minst hälften bör vara fläskfärs, det blir saftigare bullar då.

8 hg kall, mosad potatis
4 gula lökar
Om man som jag tycker det är jobbigt att mosa så mycket potatis för hand så går det utmärkt att köra lök och potatis igenom assistentens köttkvarn

4 ägg
6 dl grädde
2 msk salt
1 msk vitpeppar
2 msk strösocker
2 dl potatismjöl
Blanda allt med händerna, det är enklast och ger bäst resultat, i en rejäl bunke. Då jag, till skillnad från vad min mormor gjorde, inte provsmakar rå färs så steker jag en provbulle för att undersöka om kryddningen är bra, om inte, komplettera efter behag. Sedan är det bara att börja trilla köttbullar. En skål med kallt vatten att doppa händerna i minskar kladdet på händerna och en träskärbräda bestruken med kallt vatten är bra att lägga fördigtrillade bullar på i deras väntan på stekning.

När det är så mycket som ska tillagas så brukar köttbullarna endast få en stekyta runtom när smöret puttrar så där trevligt i pannan. Bäst steks de på mellanvärme, sedan hamnar de i en ugnsfast form och när alla är klara, färdigtillagas de i ugnen med folie över formen i 120 grader, ca 45 minuter. Annars tar det väldigt lång tid att steka upp denna mängd.

 

Här brukar det ändå bli så att den sista smeten bli biffar istället, när stekaren har börjat tröttna på själva trillandet. Och gissa vad det blev till lunch här i huset idag? Ja, just det: Köttbullebiffar, potatismos, brunsås (med lite worcestershiresås i) och lingonsylt.


3 kommentarer:

  1. Det är fantastiskt goda köttbullar!! Det kan jag intyga. /Maken

    SvaraRadera
  2. Hej! Vilken trevlig köttbullefabrik ni har =)
    Ser jätte gott ut!
    Önskar er en kanon trevlig fjärde advent!
    Kramkram

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!