måndag 21 maj 2012

Pinjebiffar med lätta, varma grönsaker och fetacréme

Den där idén om köttbullar, potatis och brunsås tedde sig inte fullt så lockande på sena eftermiddagen som den gjorde i morse, när köttfärspaketet ställdes fram på tining. Den underbara värmen och stadig mat är ju som bekant, dock ännu inte för sommaren internaliserat i mitt medvetande, ingen höjdarkombination. Så där stod den, köttfärsen, och väntade på min inspiration. Efter en titt i skåp och lådor och ett konstaterande att matlagning var inget jag vill ägna någon längre stund denna ljuva afton, så sattes ugnen på 200 grader och fram kom mat som blev klar på 40 minuter, varav flera ägnades åt helt annat eftersom maten skötte sig fint själv långa stunder. Det blev:

Pinjebiffar med lätta, varma grönsaker och fetacréme
ca 6 port



Biffar
800 g köttfärs
0,5 dl grädde
2 ägg
2 vitlöksklyftor
färsk basilika
4 soltorkade tomater
30 g pinjenötter
salt och peppar

Hacka samman vitlök, basilika, soltorkade tomater 
Jag gjorde det i handmixens hacktillsats, men jag kan slå vad om att kniv fungerar lika bra.
När det är finhackat blandas pinjenötterna i och hackas lite grovt.
Blanda hacket med övriga ingredienser
Forma till biffar och lägg på en ugnsplåt


Grönsaker
Här fungerar det med de flesta sorter. Jag använde 
4 röda paprikor, grovt skurna
6 tomater, halverade
2 lökar, klyftade
olivolja, salt, peppar och torkad basilika

In i varmluftsugnen med både biffar och grönsaker i 20 minuter, byt plats efter halva tiden


Medan det står i ugnen blandas Fetacrémen, jag gjorde även den i hacktillsatsen. Det sparar disk, vilket gillas.
200 g Fetaost
2 dl Creme Fraiche, av valfri fetthalt
Färsk basilika
4 soltorkade tomater
salt och peppar


Som tillbehör blev det Sparris, även denna dag, men vad ska jag göra, det är ju så gott och säsongen är så kort att jag anser det bäst att äta så mycket som går medan tid är.


Och ett Skållat Havrebröd.

Och ännu en bra sak med denna mat är att tiden som blev över, när biff och grönsaker stod i ugnen ägnades åt att diska upp, så även det var klart när vi satte oss till bords. Inte illa va?

4 kommentarer:

  1. Hej fina du! skulle bli oerhört glad och tacksam om du ville rösta fram mig som stockholms nästa stora artist! mitt bidrag heter: STOCKHOLM I MITT HJÄRTA - MARTINA AHLMARK och är nmr. 5 på listan! För att komma till röstningen kika in på min blogg eller besök länken nedanför efter pilen! tusen tusen tack i förväg! :D ->>> http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4310&artikel=5116039 <----

    SvaraRadera
  2. Åh, det lät gott! Helt klart ett recept i pappis smak också, å köttbullar det funkar väl alltid - må hända kan detta vara en rätt för hela familjen!?

    *bokmärker*

    SvaraRadera
  3. Det ser verkligen gott ut! Vi åt också sparris igår, man får passa på att frossa nu :)

    SvaraRadera
  4. Jag försökte kommentera detta tidigare idag men det funkar nästan aldrig från mobilen...
    Här hemma älskar vi pinjenötter och vi älskar också färsbiffar men kombinationen har aldrig provats så tack för receptet. Vi måste nog prova det. ;-)
    Kram

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!