söndag 17 maj 2015

Experiment Björksaft

I vintras smakade jag varm Björksaft och det var oanat gott. Jag köpte en flaska vilken jag sedan smuttat på och analyserat efter bästa förmåga. Nu tyckte jag att det var dags att pröva själv. 


Så igår, när vi hade uppehåll i gråvädret, tog jag två av mina trogna plockare med mig och gick till skogs. Vi repade mjälla små björklöv, lite här och lite där för att inte ta ihjäl några träd, till dess händerna hade skavsår och kassarna fyllts på. Då styrde vi åter stegen hemåt och funderade under promenaden över ifall löven kan klassas som ekologiska eller ej. Och om inte, finns det då oekologiska björklöv?


Koka saften fick jag sedan göra på vedspisen då min nuvarande elektriska häll inte är dimensionerad för mina stora grytor. Tur att den älskade vedspisen är det då. Den är också väldigt bra i höjd för mig som blott mäter 164 cm i strumplästen och ofta får stå med axlarna vid öronen för att kunna jobba vid en normalhög bänk.


Saften blev i alla fall mycket god. Kanske inte som fikasaft men som måltidsdryck gärna utspädd med bubbelvatten tror jag att den kan bli fenomenal.

6 kommentarer:

 1. Oj vad spännande med björksaft, nyfiken på det.
  Läst ikapp lite här. Så himla fint ni bor, vilket ställe! Har ni mark till? Och så skönt att du är på g med lite jobbande med nu.
  Blir nyfiken på ditt företagande, har inte instagram så kan inte följa dig där. Vad gör du i ditt företag?
  Och så måste jag ju också säga att jag tycker du är så söt!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi trivs verkligen här. Det är ingen mark till men trädgården är på ett hektar.
   Mitt företagande ska få ett eget inlägg men det är min hobby med konservering som får bli lite företagande av.
   Tack snälla du för komplimangen!

   Radera
 2. Har aldrig hört talas om björksaft. Jag undrar om det påminner om något annat man kan göra saft på. Nu blev jag lite nyfiken, så nästa år kanske jag gör ett försök. Ha en mysig vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det påminner om något annat men gott är det.

   Radera
 3. Men det där lät spännande, har du något recept som du vill dela med dig av tro??

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!