torsdag 26 januari 2012

Äppel- och russinbröd


Här kommer ytterligare ett fantastiskt bröd. Så gott att vi alla hittar på anledningar att äta smörgås flera gånger under hela dagen. Till exempel är en kopp kaffe med grannfrun ett väldigt gott skäl att bjuda på mackfika.


Här kom russinen från russinjästen till användning, tilltalande då så lite som möjligt får förfaras. Den alkohol som finns i russinen försvinner under gräddningen av brödet. Om man inte har sådan russin att tillgå går det lika bra med 200 g vanliga som fått ligga i blöt minst en timme.

Äppel- och russinbröd
700 g vatten
350 g surdeg
20 g jäst
950 g vetemjöl
200 g durummjöl
75 g mörk sirap
Blanda och älta 10 minuter i maskin eller det dubbla för hand

30 g havssalt
Tillsätt och arbeta degen ytterligare 5 minuter i maskin eller det dubbla för hand


Avrunna russin
Ett äpple, fint tärnat
Arbeta degen tills russin och äpple fördelat sig jämnt däri
Låt degen vila 30 minuter
Forma degen till tre bullar
Låt vila i 10 minuter
Vik in kanten mot mitten, tryck till med handloven
Vik in andra kanten och tryck till
Lägg bröden på en väl mjölad bakduk med tygveck emellan
Låt jäsa två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.


Sätt ugnen på 250 grader med en tom plåt på nedersta falsen
När bröden sätts in hälles en kopp kallt vatten på den tomma plåten, detta för att få en knaprig skorpa på brödet.
Stjälp försiktigt upp brödet på en plåt och ställ in i ugnen
Sänk värmen till 200 grader efter ca 10 minuter
Släpp ut ånga efter 20 minuter
Ta ut bröden efter 35 minuter om de låter ihåliga vid knackning på undersidan.
Låt svalna på galler


Vill du bevara den knapriga skorpan knaprig är detta ett bra sätt att förvara brödet på om förbrukningstiden inte är mer än några dagar.

Även detta recept är hämtat från Heléne Johanssons Bröd från Brunkebergs bageri.

11 kommentarer:

  1. Hej! Jag heter Joanna och är 23 år och när jag blev 14 år så fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppenhjärtat om mitt liv med diagnosen för att samhället ska få mer insikt och förståelse för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder och att alla är lika värda trots bakgrund.
    Så kolla gärna in min blogg:)
    Ps. Du kanske tom vill göra ett bloglovinbyte?:)
    Ps. Finns även flera tävlingar med fina priser så passa på att anmäl dej:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du hittat hit! Jag kikade på din blogg och fortsätter gärna med det.

      Radera
  2. AHA, nu förstår jag varför mina bröd inte blir knapriga. Super tack för tipset :D, ser smaskigt ut. Kram

    SvaraRadera
  3. Brödet var verkligen gott kan jag säga som haft lyckan att provsmaka. Har fixat fram både ord och rörelser till bardomsleken som jag försökte lära E hos dig. Du får komma på kaffe så kan jag bjuda på en sång. Något bröd i klass med ditt bröd blir svårt att ordna :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kommer jag och klappar ramsor hos dig snarast! :)

      Radera
  4. Det ser så otroligt gott ut! Och även brödet på förra inlägget. Nu måste vi nog baka bröd i helgen. :)

    Sv. Tacka din man för tipset att kolla kladdkakan varje minut! Då ska jag kanske våga mig på ett nytt försök snart. ;-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska jag göra! :)
      Och lycka till med brödbaket.

      Radera
  5. Surdegsbröd är det bästa jag vet. Jag bakar allt mitt bröd själv i nästan 3 år nu.

    SvaraRadera
  6. Tack för detta recept, jag har smakat brödet hos en kompis idag och det är verkligen gott. Han tipsade också om att man kan ta tempen på brödet för att kolla när det är färdigt 98 gr tror jag han sa.

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!